Hlavní obsah
Cestování

S kolobrndou napříč Českem: Koloběžka vs. kolo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Ilustrační obrázek

Jízda na koloběžce je zábava pro všechny, kteří se neberou příliš vážně. Mnoho z nás pak porovnává rozdíly mezi jízdou na kole a koloběžkou. Já mám pro vás několik důležitých porovnání, na která se mnohdy zapomíná.

Článek

Koloběžka je nižší než kolo

Rozdíl, který si mnozí z nás jen málokdy uvědomí, je ten, že koloběžka je nižší než kolo. Na koloběžce je proto třeba dávat mnohem větší pozor, kudy jedeme a na co najíždíme. Pro kolo je například přejetí retardéru hračka. Při jízdě na koloběžce vás může retardér zastavit.

Pohyb je úplně jiný

Na kole se sedí a šlape, na koloběžce se stojí a odráží. Zatímco z jízdy na kole bolí převážně pozadí a nohy, u jízdy na koloběžce jsou to ramena. Jízda na kole je navíc mnohem komfortnější, než jízda na koloběžce. Jenže na kole nezažijete tolik zábavy, jako právě na koloběžce.

Těžiště je jinde

Vím, že tohle je vidět na první pohled, ale jakmile si stoupnete na koloběžku, v mžiku na tento fakt zapomenete. Vzpomenete si na něj obvykle až ve chvíli, kdy jedete z prudkého kopce a potřebujete brzdit. To už ale může být pozdě.

Brzda předního kola je u koloběžky důležitá

Zatímco u jízdy na kole vám na brždění obvykle stačí pouze brzda zadního kola, na koloběžce je tomu jinak. Brzda předního kola se vám bude hodit ve chvíli, kdy pojedete z kopce, a brždění zadní brzdou vám nebude stačit. Nebojte se, v tomto případě přes řídítka nepoletíte, pokud přední brzdu hodně nezmáčknete. Takže se ji nebojte použít.

Zastavit vás může písek i jehličí

Kolo má větší kola, která díky šlapání dobře zabírají. Jakmile na kole vjedete na měkčí povrch, stačí šlápnout a jedete. Koloběžka má tendenci na místě zastavit. Je proto třeba být připraven.

Koloběžka nemá blatníky

Hláška: „Kde jsou moje blatníky?“ se dostane do vaší hlavy vždy, když na koloběžku vyrazíte po dešti. Naštěstí koloběžka není kolo a i při ne moc opatrné jízdě budete mít bláto maximálně na pozadí.

Možná se vám zdá, že je koloběžka samý neduh. Proti kolu možná ano, ale to je jedno. Jízda na koloběžce je zábava, kterou na kole nezažijete. A pokud nejedete na závody koloběžek, na koloběžce potkáte většinou jen lidi, kteří se neberou příliš vážně. Takže za mne jedině koloběžka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz