Hlavní obsah
Cestování

Sklep pod Novou radnicí seznámí návštěvníky nejen s brněnskými pověstmi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Ilustrační obrázek

Sklep pod Novou radnicí je nenápadné místo v historické uličce v centru města Brna. V historickém podzemí se seznámíte s brněnskými pověstmi i historií a dozvíte se, proč v Brně odbíjí pravé poledne už v jedenáct hodin.

Článek

Sklep pod Novou radnicí není otevřený dlouho. Ostatně sklepní prostory byly objeveny až v roce 1999 pod bývalým domem mincmistra Bruna. Při rekonstrukci byly nově objevené sklepy propojeny se sklepy Nové radnice a nově vzniklý prostor byl zpřístupněný pro veřejnost.

Část Sklepů je upravena tak, že byste neuhádli, kolik je sklepení let. Stěny jsou omítnuté a září bělobou. Snad jen klenuté stropy dávají tušit, že se nacházíte v prostorách z dob dávno minulých. Části Sklepů je ale jejich věk přiznán. V této části běhá po zdích hořící kůň, v jiné části se pak odehrává bitva.

Sklepy pod Novou radnicí jsou místem, které by měl navštívit každý, kdo do Brna zavítá. Děti určitě zaujmou místní pověsti, dospělí pak získají širší vhled do historie Brna. Návštěvníci se tu dozví i něco o panovnících a ražení mincí.

Součástí expozice jsou krátká videa, která vás přenesou do dávné minulosti. Dozvíte se tu, proč v Brně odbíjí pravé poledne již v jedenáct hodin. Dozvíte se, jak se do Brna dostalo kolo, které dnes visí u Brněnského draka v průchodu budovy Staré radnice. Dozvíte se tu také, jak to s Brněnským drakem bylo. Jediné, co se tu nedozvíte, jak se do Brna Brněnský drak dostal. To je totiž tajemství dodnes opředené mnoha pověstmi a legendami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz