Hlavní obsah
Cestování

Brněnská kostnice je druhou největší kostnicí v Evropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Ilustrační obrázek z brněnské kostnice

Brněnská kostnice spatřila světlo světa po mnoha staletích až v roce 2001, kdy byla znovu objevena při důkladném průzkumu brněnského podzemí. Dnes je druhou největší kostnicí v Evropě a za návštěvu rozhodně stojí.

Článek

Kostel sv. Jakuba prochází rekonstrukcí, ale i přesto byste k němu měli zavítat. Ukrývá totiž poklad, který je veřejnosti přístupný. V podzemí tohoto kostela se nachází kostnice pravděpodobně ze 17. století, ve které se nachází ostatky přibližně 50 000 zemřelých. Počtem nalezených ostatků je brněnská kostnice druhá největší v Evropě, hned po kostnici pařížské.

Podzemí brněnské kostnice má punc, který nemá obdoby. Klenuté nízké stropy a úzké uličky vedou všemi směry, ale rovinu byste na nich jen těžko hledali. Vedou do různých zákoutí, kde jsou umístěny ostatky zemřelých.

Nejen kosti si můžete v brněnské kostnici prohlédnout. Najdete tu náhrobní kameny, starověké mince, oltář a nechybí ani okénka, ze kterých se dozvíte mnoho zajímavostí, například uvidíte, jak vypadají některé úrazy kostí.

Brněnská kostnice zatím není tak známá jako kostnice ve středočeské Sedleci u Kutné Hory. Ale to jí na kráse vůbec neubírá. Ba naopak. Brněnská kostnice má co nabídnout. Velký rozdíl je v přístupu k návštěvníkům. V Brněnské kostnici se snaží dát návštěvníkům víc, než musí. A kdo chce, může se i vzdělat. Půjčit si můžete tištěného průvodce. Můžete se vydat všude, kam vás cestičky zavedou. Za zády vám nestojí nikdo nepříjemný, kdo vás zpraží už u vstupu pohledem ještě dříve, než vůbec stihnete pozdravit.

Proč byste měli navštívit brněnskou kostnici?

Brněnská kostnice je otevřená celá. Platíte tak běžné vstupné a vidíte vše, co kostnice nabízí. Kostnice v Sedleci u Kutné Hory prochází rekonstrukcí. Není vidět ani polovina exponátů. Ale vstupné hradíte plné.

Brněnská kostnice je proti sedlecké kostnici více pietně upravená. Panuje v ní přítmí a přesto je vidět vše, co vidět být má. Nikdo si tu na nic nehraje. Ono místo samotné vás přiměje chovat se v něm slušně a s úctou k zemřelým. Nepotřebujete mít za zády nepříjemnou pokladní, kterou dráždí už jen vaše dobrý den.

V brněnské kostnici nenajdete z ostatků vytvořené rodové erby, na kterých si zakládal jeden šlechtický rod. Kosti zemřelých jsou pietně vyskládané a je s nimi zacházeno s úctou, kterou si zaslouží.

Vím, tento článek možná nezní moc objektivně. Ale ať jsem se bavila s kýmkoli, kdo měl možnost v posledních 12 měsících obě výše zmíněné kostnice navštívit, dal mi zapravdu. Nevidím proto jediný důvod, proč obě místa neporovnat. Vždyť i nadále je na každém z vás, jakou kostnici navštíví. Já jen za sebe mohu říct, že brněnská kostnice nemá takový punc známosti, ale dává mnohem víc, než kostnice v Sedleci u Kutné Hory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz