Hlavní obsah
Cestování

Uherský Brod: město, kde se mohl narodit Jan Amos Komenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Uherský Brod

Uherský Brod je nádherné městečko, které vás vtáhne do historie a to nejen proto, že je jedním z několika měst, které se uvádí jako pravděpodobné rodiště Jana Amose Komenského.

Článek

Jednu z mnoha zmínek o Janu Amosovi Komenském najdete na Masarykově náměstí na obelisku Via Lucius. Na tomto obelisku je řada citátů a odkazů na jeho dílo. Obelisk Via Lucius je zajímavý svým sousoším, ale většina lidí jej bez povšimnutí mine. Dominantou Masarykova náměstí je kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie. Barokní kostel byl vystavěný podle návrhu italského architekta Domenica Martinelliho v letech 1717-33. V letech 1879-81 byla přistavěna věž podle arcibiskupského architekta Gustava Meretty.

Kousek od Masarykova náměstí si můžete prohlédnout budovu radnice. Na radnici stojí mužíček, který odbíjí minimálně poledne. Zda odbíjí i jiné časy, to se mi zjistit nepodařilo. Ať jsem položila otázku komukoli, dostala se mi odpověď: vidíte, to nevím.

Kousek od budovy radnice stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie. Původní klášterní kostel pro dominikány s charakteristickým dlouhým presbytářem byl vybudovaným patrně koncem 13. a začátkem 14. století. Kostel spolu s klášterem byl několikrát zpustošen a pobořen. K obnově došlo až za hraběnky Eleonory z Kounic v letech 1656-1673. V té době byly přistavěny dvě věže. Interiér kostela je barokní. V kostele je několik a na kůru jsou umístěny barokní varhany.Kostel je možné si prohlédnout po domluvě na místním infocentru. U kostela je malé nádvoří s několika lavičkami vybízejícími k odpočinku. Na nádvoří stojí za vidění socha sv. Vincence Fererského z roku 1747. Autorem sochy je Josef Antonín Winterhalter.

V blízkém domě kultury doporučuji navštívit místní infocentrum. Dozvíte se tu zajímavé informace o městě a dostanete tipy na výlety i pozvánky na kulturní akce ve městě a v okolí. Paní jsou tu moc milé a rády poradí. K dispozici je i množství informačních letáčků a turistická razítka. Vstup do infocentra najdete z boku budovy.

Kousek od infocentra najdete zámek a muzeum Jana Amose Komenského. Muzeum i zámek jsou krásně zrekonstruované. Bohužel jsem je nestihla navštívit. Ale lidé, kteří z muzea odcházeli, byli z prohlídky nadšení.

Pod muzeem Jana Amose Komenského si můžete prohlédnout městské opevnění, které se začalo budovat ve 14. století. U městského opevnění je několik kamenných soch a park Tyršovy sady, které vybízejí k odpočinku.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Část městského opevnění

V Tyršových sadech najdete pohodlné lavičky, vzrostlé stromy a krátkou naučnou stezku, která vás seznámí s místní florou i faunou. Mne na první pohled zaujala informační tabule s padlými stromy, která uvádí důvody, proč na místě stromy leží a co v padlých stromech můžete vidět.

V Uherském Brodě najdete mnoho dalších míst, která určitě stojí za návštěvu. Najdete tu muzea, zámek, kostely, židovské památky … Abyste si celé městečko v klidu prohlédli, potřebovali byste v něm pobýt ideálně celý týden. Já jsem strávila v Uherském Brodě pouze jeden den.

Noc jsem strávila v útulném penzionu Nad Lávkou. Díky polopenzi jsem se na večeři zastavila v restauraci Panoptikum, která je jen pár kroků od penzionu. V penzionu Nad Lávkou nevaří. Klienti dostanou hodnotový poukaz právě do restaurace Panoptikum, kde si večeři vyberou z široké nabídky jídel. Já si dala trhané maso a byla to trefa do černého. Trhané maso, jaké vám tady naservírují, jen tak někde neochutnáte. V jídelníčku samozřejmě nechybí saláty, steaky, burgery a mnoho dalšího.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz