Hlavní obsah
Věda

Co se děje pod hladinou vody v bazénu: bazény jsou obrovské záchodové mísy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Močení do bazénu jako téma, které je sice trochu tabu, ale přesto se mu nevyhne v myšlenkách drtivá většina návštěvníků veřejných plováren. Močení do bazénu je zakázáno, přesto je zcela běžné.

Článek

Nemalá část návštěvníků jen u myšlenek na močení do bazénu neskončí, podle dostupných průzkumů si ve vodě skutečně uleví. Je to přitom nehygienické a bezohledné vůči ostatním koupajícím se lidem. Když moč reaguje s chlórem, vzniká nebezpečný trichlorkyan a trichloramin, který poškozuje zrak i plíce.

Web The Guardian popsal kanadský výzkum, kolik moči obsahuje běžně velký bazén. Vířivky jsou na tom ještě hůř

Kanadští vědci vyvinuli test, který umožňuje zjistit, kolik moči se v bazénu nachází. Používají k tomu měření koncentrace acesulfamu draselného, tedy umělého sladila, které se běžně nachází v jídle a prochází tělem bez jakékoli změny.

výsledek studie odhalil, že bazén s objemem 830 000 litrů obsahoval 75 litrů moči. Tedy zhruba jako středně velká popelnice. Ve zhruba polovičním bazénu jí naměřili 30 litrů. Nelze asi moc očekávat, že by Češi byli o poznání vzornější než Kanaďané.

A milovníci rochnění se ve vířivce jistě neuslyší rádi, že bublinky, které jim masírují tělo, v sobě mají moči ještě víc. V jedné z hotelových vířivek dokonce naměřili třikrát větší koncentraci, než v bazénu.

Moč je pořád z 95 procent čistá voda

Moč je tekutý odpadní produkt metabolismu, jak uvádí Národní zdravotnický informační portál. Jedná se vlastně o filtrát krve, který obsahuje:

  • vodu, která obvykle tvoří 95% veškerého množství moči,
  • elektrolyty, což jsou minerální látky, které se v lidském těle nacházejí ve formě iontů.

A zbylých 5 % tvoří vedlejší produkty, jako jsou:

  • dusíkaté látky -kyselina močová, močovina,
  • anorganické soli - chloridy, fosforečnany, uhličitany, sírany,
  • mikroskopické zbytky – odumřelé krevní buňky a případné chemické stopy tabáku, léků, vitamínů a dalších látek, které jsou filtrovány ledvinami.

Jsou bazény obrovské záchodové mísy?

Jako obrovské záchodové mísy popsal bazény populárně – naučný vědecký web Science News. S odkazem na studii Těkavé vedlejší produkty dezinfekce vznikající při chloraci kyseliny močové: Důsledky pro bazény zpracovanou American Chemical Society upozornil, že kvůli močícím návštěvníkům vzniká v bazéně látka zvaná trichlortriazin, známy též jako trichlorkyan.

V bazénu reaguje s dusíkem v moči. Působí jako slzný plyn, zdrsňuje oči, nos a plíce.

Druhou nebezpečnou látkou je pak chlorid dusitý, též známý jako trichloramin. Je zodpovědný za typický zápach bazénů, který lidé spíš nesprávně přisuzují chlóru. Může způsobit akutní podráždění spojivek a vyvolat slzení, kašel nebo obtížné dýchání.

Čím více moči v bazénu, tím vyšší riziko

Specilializovaný web Adult Pediatric Urology Urogynecology k tomu popsal ještě jedno riziko. Voda ve veřejných bazénech je ošetřena chlórem proto, aby se eliminoval výskyt nežádoucích choroboplodných zárodkům a bakterií. Ty se do vody mohou samozřejmě dostat s močí od nakažených jedinců. Když lidé čůrají v bazénu, spotřebovává se více této ochranné chemikálie.

Veřejné bazény jsou hlídány alespoň co se týče kvality vody. Ale přesto:

Čím více choroboplodných zárodků a bakterií se ve vodě nachází, tím vyšší riziko, že lidé onemocní. Pokud se voda napadená bakteriemi nečekaně dostane do něčích úst a je spolknuta, může dítě nebo dospělý trpět nemocí a nevolností.

Zdravotní a hygienická problematika bazénů se zabývá zdroji a druhem znečištění bazénové vody. Bakterie vyskytující se ve vodě mohou pak mít vliv na otevřené rány nebo řezné rány a bránit procesu hojení, protože se mohou infikovat.

Pokud se do vašeho močového systému dostanou bakterie, může to skončit infekcí močových cest. Zánět močových cest, který se vyznačuje bolestí břicha nebo dolní části zad, častým močením, bolestí a pálením nebo krví v moči, je nepříjemnou infekcí, která je poměrně častá.

Foto: Chmee2/wikimedia Commons/CC BY 3.0

Plavecký bazén v Plaveckém stadionu Podolí.

Neexistuje moc průzkumů, které by alespoň trochu věrohodně určily, jak často a kolik lidí do vody na veřejných koupalištích močí

Jeden takový se uskutečnil v roce 2019 v USA a výsledky nebyly příliš lichotivé. Jako uvedl web Cleveland Clinic, 40 % lidí přiznalo, že jako dospělí čůrali do bazénu.

Navíc si téměř polovina z nich mylně myslí, že je ve vodě látka, která změní barvu poté, co se do ní někdo vymočí. A proto, že je barva krásně čistá, jsou v klidu.

Pokud jste dočetli až sem a plánujete spálit svou permanentku do bazénu, mám pro vás jednu trochu uklidňující informaci. Při přepočtu na procenta vychází, že ve veřejných bazénech tvoří moč jen 0,01 procenta veškeré vody. Takže oči vás budou pálit spíš z chloru než z toho, že návštěvníci bazénů jsou občas prasata.

A jak jste na tom vy?

Anketa

Vymočili jste se někdy do veřejného bazénu?
Ano, ale naposled v dětství.
12,8 %
Jen jednou, ale byla to nehoda.
1,1 %
Občas to udělám, nevidím v tom takový problém.
9,4 %
Nikdy, je to zcela nepřijatelné.
57,4 %
Rozhodně ne, ale myslím, že ostatní ano, a proto se veřejným bazénům zásadně vyhýbám.
19,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4688 čtenářů.

Zdroje:

Zdeňka Lhotáková, Klára Trnková: Bazény, kompletní průvodce, nakladatel CPress 2011, ISBN 978-80-251-3655-3

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz