Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jahody už čekají! Vydejte se na samosběr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Červen je měsícem jahod, ve Středočeském kraji právě dozrávají na řadě míst a možností samosběru je nepřeberně.

Článek

Samosběr je skvělá příležitost, jak ušetřit peníze za sezónní ovoce a podpořit lokální zemědělce. Nehledě na to, že čerstvé místní jahody chutnají lépe než ty, které urazí tisíce kilometrů v kamionu. Průměrně se cena za kilo jahod pohybuje okolo 80 korun, na řadě míst je pro velký zájem z kapacitních důvodů nutná registrace.

Jahody se do Česka často dováží z jiných evropských i dalších zemí. Díky samosběru můžeme minimalizovat uhlíkovou stopu, kterou s sebou nese dodavatelský řetězec. Pokud se lidé rozhodnou vyrazit hromadnou dopravou nebo spolujízdou, tato stopa bude ještě menší. Zároveň je to činnost prospěšná i pro naše zdraví díky pobytu a pohybu na čerstvém vzduchu.

V červnu se sbírá také hrášek a později v létě i třešně, angrešt, rybíz a meruňky, v srpnu a na sklonku léta dozrávají broskve, švestky a maliny. Někteří sadaři nabízí i samosběr jablek a hrušek.

Na Kladensku pro jahody vyrazte třeba na Farmu Lotouš nebo na samosběr do Ovocnářství a vinařství Slaný.

V Okrese Příbram jahody nasbíráte v Nedrahovicích.

Známou Farmu Hanč Vraňany najdete na Mělnicku. Zde doporučujeme kvůli oblíbenosti na samosběr dorazit v brzkých hodinách.

Samosběr jahod nabízí také několik míst na Nymbursku, a to Jahody Stratov, Jahodárna Oskořínek a nasbírat si je můžete také v Semicích u Luďka a Ireny Bodlákových nebo na Farmě Novák.

Jahodárnu Předměřice nad Jizerou najdete v okrese Mladá Boleslav.

Na Berounsku navštivte Samosběr jahod Zdice.

Vyrazit můžete také do KunraticBerry servisu v Břežanech. V Sedlčánkách u Čelákovic najdete Zahradnictví Albaflo.

Těsně za hranicemi Rakovnicka můžete vyrazit do Ročova a nebo na Farmu Stebno u Petrohradu.

A kam jezdíte rádi vy? Napište do komentářů!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz