Hlavní obsah
Cestování

Informace přímo od letušky: Jak se vyvažuje letadlo? S 90 kily máte v letadle nadváhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

hladký start vyváženého letadla

Proč je důležité nepřesedat si na start a přistání v letadle? Jak funguje vyvážení a jaká je váha stanovená pro muže a pro ženy v Evropě? Vejdete se ještě do limitu, nebo přetěžujete letadlo?

Článek

Nedávno jsem četla článek o tom, že jedna nejmenovaná letecká společnost žádá cestující, aby si před letem stoupli na váhu. Letecká společnost si váhu cestujícího zapíše. Garantují, že bude dodržena GDPR a váha nebude zapsána ke jménu konkrétního cestujícího ani nijak zveřejněna. Letecká společnost asi nezíská plusové body od cestujících s nadváhou, ale získá velmi důležitou informaci. Budou mít přesná data o tom, jak je letadlo zatížené. Zavazadla jsou na letištích vážená už dávno. Na váhu zavazadel jsou přesně dané limity. Můžeme se setkat s rozdílnými požadavky na váhu zavazadel u různých leteckých společností. Každé zavazadlo navíc je zpoplatněno. Pro ty, kteří létají často je to již běžná praxe. Napadlo vás ale někdy, jak je to s váhou cestujících?

Foto: pixabay

zavazadla

Upřímně, chápu ty, kteří musí zaplatit poplatek za pár kilo navíc ve svém kufru, a přitom sami váží polovinu toho, co cestující ve frontě za ním. Kvůli korektnosti s něčím takovým asi nic nenaděláme my, ani letecká společnost. Věděli jste, že existuje tabulka, podle které se řídí vyvážení letadla a že je to nezbytný dokument k tomu, aby mohlo letadlo vůbec vzlétnout? A napadlo vás někdy, jaká je podle této tabulky průměrná váha na jednoho cestujícího? Jestli už jste se dnes vážili, zkuste porovnat: „váha pro muže je stanovena na 88 kg, váha pro ženy na 70 kg, váha pro dítě na 35 kg, dítě od 0 do 2 let se do váhového limitu vůbec nepočítá.“ Tak co, vejdete se, nebo ne? Jestli ne, netrapte se, nadváha cestujících se naštěstí neplatí a pokud vím, ani to není v plánu. Pojďme si vysvětlit, proč jsou tyto údaje vlastně tak důležité. Představme si letadlo jako kovovou trubku (občas skutečně v letectví používáme slangový termín: „Jdu do trubky“). Aby tahle trubka vzlétla, potřebuje dobře vyvážit. Jestli jste pouštěli papírové vlaštovky, tak víte. Letadlo pro let potřebuje tah motorů a vztlak. Opírat se přitom bude o VZDUCH. A to není zrovna pevná plocha. Proto existuje dokument, který se jmenuje load sheet, v překladu „nákladový list“. Letadlo je v něm rozděleno na sekce.

Foto: jana vesela

prázdné letadlo

V tomto dokumentu se kapitán letadla dočte, kolik cestujících má na palubě. Je zde přesně zapsáno, kolik cestujících sedí v jaké sekci. Zjednodušeně, jak má zatížený předek, prostředek a zadek letadla. Váha je zde odhadnuta podle průměru, který jsem napsala výše. Počítá se i s váhou příručních zavazadel. Váha cestujících je vyvážena váhou jejich odbavených zavazadel. Můžete se tedy setkat s tím, že v poloprázdném letadle sedí skoro všichni cestující namačkáni vředu a zadní část letadla je prázdná. V zadní části letadla jsou v zavazadlovém prostoru vaše kufry tak, aby byla naše milá trubka přibližně stejně těžká po celé své délce. Jestli vás láká se hned přesadit na volná místa vzadu, nedělejte to. Rozhodíte tenhle poměrně křehký balanc. Stačí, když si parta deseti metrákových chlapů „přeběhne“ na volná místa vzadu a hned je zadek přetížený o celou tunu.

Foto: pixabay

stačí, když si pár cestujících nevhodně přesedne…

Pak bude kapitán letadla na konci vzletové dráhy doslova tlačit letadlo očima, aby se včas zvedlo. Letadlo je nejvíc choulostivé na vyvážení při vzletu a přistání, když je nakloněné. Není problém, zeptat se letušky, jestli si můžete přesednout během letu. Na přistání se zase vrátíte na svá místa. Jestli jste dočetli až sem a pořád ještě přemýšlíte, jak je možné spočítat váhu podle schváleného průměru, když většina obyvatel v dnešní době váží víc, pak jste na tom stejně jako já. I mě to vrtá v hlavě. A nejsme v tom sami. Letecké společnosti se většinou shodují v tom, že bude nutné změnit tuto tabulku. Bohužel počet obézních v populaci stoupá. Ale i výška lidí je jiná. Nemusíte mít nadváhu a můžete vážit klidně sto kilo. Souhlasím s tím, aby nějaký čas běžel průzkum vážení cestujících. Společnosti samozřejmě vědí, jak je drahé každé kilo nákladu navíc. Je to znát především na spotřebě paliva. Společnosti se snaží omezit zatížení letadla snížením počtu a váhy zavazadel. Možná, kdybychom sami vážili v průměru méně, mohli bychom mít zase zavazadlo zdarma. Ale těžko říct.

Přeji klidný let!

Vaše letuška

zdroj: letecké předpisy, operation manual

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz