Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Učitelé budou mít v létě prázdniny, ti se mají. A nezaslouží si to náhodou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jason Sung, unsplash.com

Školačka

Podle některých lidí je učitelská profese přímo úžasná. Co se týče prázdnin, volna a vůbec úvazku přímé výuky. Tak vám napíši učitelskou pohádku. Bylo, nebylo…

Článek

Reaguji na článek od Honesty "Proč učitelé berou tolik, když ve škole tráví jen 21 hodin týdně? Mají volné léto a ještě si stěžují

Učitelé budou mít v létě prázdniny, ti se mají. A nezaslouží si to náhodou?

Pohádka o učitelích …bylo, nebylo…pohodička, klídek

Hlavní hrdinka se jmenuje Dáša.

Dáša je paní učitelka na prvním stupni základní školy. Ráno vstane do školy, pozdní příchod si samozřejmě nesmí dovolit, protože by zavládl chaos. Pohodička. Klídek.

1.den

Dáša je už o půl hodiny dříve ve své třídě a připravuje si pomůcky na výuku. Ne, že by si snad ještě dělala přípravy, ty už má dávno hotové, jak dlouho tu vlastně učí? Jo, už asi sedmým rokem, no tak proč je tedy každý den v práci od cca 7.15 hodin většinou do 16.00 ve škole? Vždyť už dávno odučila, tak co tady ještě, probůh, dělá?

Aha, ona si ještě ladí přípravy na další dny, komunikuje e-mailem s rodiči, řeší se školním psychologem a speciální pedagožkou problémy některých dětí a ještě dělá rozbor vyučovacích hodin se studentkou „pajďáku“. Pohodička. Klídek.

2.den

Další den jde Dáša ráno nabitá energií do výuky svých svěřenců. Přece učitelé jsou ve škole jen pár hodin přímé výuky a pak, co tam dělají? Takže musí být vždy pozitivně naladěni z té přemíry volna, že si snad ještě sami připadají zvláštně a vezmou si alespoň na odpoledne nějaký ten kroužek. Vždyť nemyslí na nic jiného, než být s dětmi i v jiné podobě. Přeci jenom v kroužku panují trošku jiná pravidla než na výuce. Pohodička. Klídek.

3.den

Vidím Dášu, jak je přeci jenom trošku ve stresu. Jak můžou být učitelé ve stresu, když mají fůru volna? Aha, ona bude mít kolegy učitele z jiných škol a půjdou se podívat na její vyučovací hodinu. Dáša je fakt dobrá učitelka a může dávat příklad ostatním, kteří se od ní mohou učit. No, Dáše je to trochu nepříjemné, ale když je tak dobrá? To zmákne. Děti už jsou na různé návštěvy zvyklé, tak snad se s tím nějak popasují a hlavně budou aktivní a spolupracovat. Stejně, jako když je Dáša se svými žáky bez návštěvy. Pohodička. Klídek.

4.den

Ve čtvrtek bývá odpoledne zaplněné. Ne, Dáša si opravdu nezajde ke kadeřníkovi, vlasy má kvalitní, ale kdyby se jednou také staral někdo o ni? Jo, tak to by jistě ocenila. Co že to má odpoledne? No, nejen Dáša, ale celá pedagogická sborovna se sejde v místnosti, kam se všichni vejdou a učitele čeká pedagogická rada. Což bývá tak v průměru od 14.00 hodin do 16.30, 17.00 hodin, podle toho, co přesně se řeší. A když náhodou není pedagogická rada, Dáša se sejde se svými kolegyněmi a kolegy a makají.

Jo, a také jsou třídní schůzky nebo informativní odpoledne, a to se také prodlouží do večerních hodin. Jak to mají ti učitelé skvělí. V 7.15 přijdou a někdy v 19.00, ve 20.00 odejdou. Ano, je mezitím nějaký čas, kdy si učitel může pracovat na přípravách nebo opravovat písemky. Pohodička. Klídek.

5.den

Den po pedagogické radě a ještě třídních schůzkách by měla Dáša opět sršet energií. Vždyť je dohromady v té škole jen pár hodin a zbytek…? No, už teda Dáša energií úplně nesrší. Ale co, těší se na víkend, stejně jako děti v její třídě. Vydoluje zbytky síly a snaží se udělat si s dětmi pěkný den. Celkem se jí to podařilo. Výuka jí skončila, je pátek. Tak proč už nejde domů?

Aha, ona ladí s kolegyněmi týdenní plán na příští týden.

Aha, Dáša má konzultační hodiny a přišli za ní rodiče chlapce s ADHD.

Aha, Dáša připravuje na pondělí materiály na výuku.

Aha, Dáša dnes supluje v družině za paní vychovatelku, která je na školení.

Aha, .....

Bylo, nebylo......Pohodička. Klídek.

Učitelé budou mít v létě prázdniny. No, lépe řečeno nařízenou dovolenou a rozhodně to nepokryje všech osm týdnů. To je věčný omyl.

P.S.: Pro paní „Honesty“ a jí podobně smýšlejícím lidem, doplňte si vzdělání a nastupte si ......ať to také máte..........Pohodička. Klídek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz