Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Proč berou učitelé tolik, když ve škole tráví jen 21 hodin týdně? Mají volné léto a ještě si stěžují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fauxels / Creative Commons / pexels.com

Učitelé si neustále stěžují na nízké platy. Nikdo z nich už ale nezmiňuje to, že mají privilegia, o kterých se běžným zaměstnancům ani nezdá. Za práci, kterou často odvádí, jim ale náleží až moc vysoká odměna.

Článek

Standardní český zaměstnanec má nárok na 4 týdny dovolené za kalendářní rok, mnoho firem však už nad rámec zákoníku práce dává svým zaměstnancům o týden volna navíc. I tak je to ale nic ve srovnání s učiteli, kteří mají z principu věci 8 týdnů dovolené. A to ještě přes léto, takže když mají děti, mohou s nimi trávit prakticky celé prázdniny. Zaměstnanec v jiné profesi si o takovém benefitu může nechat jen zdát.

Když pomineme neskutečně dlouhou letní dovolenou učitelů, vyvstává tu ještě jedna důležitá otázka. A to je úvazek. Základní pedagogický úvazek, který představuje prakticky to samé jako plný úvazek zaměstnance, je zákonem o pedagogických pracovnících stanoven na 21 hodin týdně. A to mluvíme o vyučovacích hodinách, jejichž délka je vždy 45 minut.

Je pravda, že učitelé musí trávit ve školách i přestávky, o nich ale většinou nepracují. Někdy mají sice dozor na chodbách, ale i tak to za daný týden nemůže dát více než 21 standardních pracovních hodin. Zbylých 19 hodin, které vyrovnávají základní pedagogický úvazek do plného úvazku zaměstnance se zákonem definuje jako čas na práci související s přímou pedagogickou činností.

Co si ale pod takovým termínem představit? No jednoznačně se jedná jednak o přípravu na vyučovací hodiny, dále pak souvisí tento čas se žákovskými a studentskými testy. Na tom ale přece nemůže racionálně uvažující učitel strávit 19 hodin týdně.

Co se týká přípravy, tak naprosto drtivou většinu toho, co učitel k výuce potřebuje, si připraví během prvních pár let svojí praxe. Pak možná dochází k drobným obměnám, v zásadě ale koncept předmětů zůstává stejný. Takže starost s přípravou na hodiny odpadá.

A pak jsou tu testy. Učitel, který si chce ulehčit práci, má možnost vymyslet pro žáky a studenty testy, které budou na opravování velmi jednoduché a jejich oprava tak bude hotová doslova během pár minut. Do takových testů patří otázky s jednoslovnými odpověďmi, kroužkovací otázky s výběrem z možností a podobně. Je logické, že u některých témat a v některých předmětech toto učitel využít nemůže, i tak je to ale značné ulehčení učitelské práce.

Přesto za takovou práci dostávají učitelé na základních školách v průměru 49 900 Kč, platy středoškolských pedagogů se pohybují mezi 50 až 59 tisíci hrubého měsíčně. A za co? Ve škole tráví jen polovinu úvazku, na výsledcích dnešních dětí u přijímacích zkoušek a maturit je často znát, že příliš kvalitní práci neodvádí. A ještě si pak stěžují, že mají málo a chtějí přidat. To není dobrý příklad pro naše děti.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru a zkušeností

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz