Hlavní obsah

Blitky v jídle: Ornella dala dýško, pak nenechala na Kašpárkově restauraci nit suchou. Nedal se

Foto: Pixabay

Koncept fine diningu není o přetékajících talířích a jídle za pochodu

Ornella Koktová se rozhodně nebojí říct věci na rovinu. Tentokrát se na sociálních sítích pustila do známé restaurace šéfkuchaře Radka Kašpárka – jenže se do toho opřela očividně drsněji, než je zdrávo.

Článek

Začala poměrně umíněně a zkonstatovala, že místo očekávaného gastronomického zážitku odcházela s pocitem velkého zklamání. Jenže poté všechno začalo gradovat a přerostlo v opravdu nechutné zkonstatování.

Jediné, co šlo jíst, byl steak

Manželka Josefa Kokty popsala návštěvu restaurace jako sérii nepříjemných zážitků. Podle ní jídla chuťově nedávala smysl, každé sousto prý začalo dobře, ale za chvíli se proměnilo v nepříjemnou pachuť. I to by se ještě dalo pochopit – ne každému musí podávané jídlo sednout. Ovšem největší zklamání přišlo u domácí višňové limonády, kterou nazvala„hnusem s cereální pachutí blitek“. Jako snesitelný označila pouze steak s bramborem, ale dezert už prý nedokázala dojíst.

Za skoro tři sta jsme ho dokonce nechali. Měl pachuť, opět jako blitky. Takže velké zklamání a už nikdy více. Útrata 3900 korun ve dvou lidech i s dýškem a u východu nám neřekli ani na shledanou,“ napsala Ornella.

Ornella se tak podle všeho zařadila mezi ony „hrdinné hosty“, kteří se na místě tváří, že je všechno v pořádku – ještě se usmívají a dají dýško, jen aby mohli později kompletně otočit a udělat si další rádoby hvězdný zápis u svých sledujících. Nabízí se tu trošku parafrázovat číšnické eso Martina Hranáče, kterého aktuálně můžete vidět v další řadě Hell’s Kitchen (tentokrát už ovšem bez Kašpárka, roli přísného šéfa převzal Jan Punčochář): „Takové hosty milujeme.“

Foto: Pixabay

Fine dining v sobě zahrnuje víc než jen jídlo, je to zážitek

Obsluha bez vstřícnosti

Koktová si také stěžovala i na přístup personálu. Podle jejích slov jim nebyla nabídnuta žádná alternativa, když jídlo vrátili. Otázka zní, jestli ho vrátili a stěžovali si (což tak úplně nevypadá), nebo prostě nedojedli a obsluha zbytky odnesla. „Žádný náš zákazník, náš pán. Sedělo nás tam pět a všichni měli protažené ksichty,“ uvedla maminka tří dětí, která si představovala větší ochotu a empatii ze strany obsluhy.

V jejím vyjádření se tak mísí nejen kritika samotné kuchyně, ale i atmosféry v restauraci. A právě to jí prý vadilo nejvíc – za takovou cenu čekala úplně jiný přístup. Mimochodem – dát za 5 lidí ve špičkové restauraci rozpočítaně 800 korun za osobu (i s dýškem) není zase tak moc. Spíš by se to dalo označit za průměr. Cenou by se tedy určitě ohánět neměla – o tom dalším se dá samozřejmě diskutovat. Ale za fine dining to opravdu není moc.

Restaurace typu fine dining je pro každého, kdo chce utratit peníze za celkový zážitek, nejenom za plating. Jde o unikátní suroviny, vysoký servis, atmosféru, o celkový zážitek z degustace,“ vysvětluje velmi výstižně navíc celý pojem jeden z komentářů pod článkem na stránkách Super.cz.

Kašpárek nenechal nic bez odezvy

Radek Kašpárek, který je známý nejen jako šéfkuchař, ale také televizní osobnost, si samozřejmě takové recenze všiml. A reagoval poměrně ostře – což mu ale vzhledem k tomu, na co reagoval, opravdu vytknout nelze. „Před jméno si píše Lady a v restauraci používá slova jako blitky. Ornello, tohle se vážně nepovedlo,“ napsal na svých sociálních sítích.

Podle něj je naprosto v pořádku, když někdo recenzi napíše a jídlo mu nesedne – chutě jsou přece různé, s čímž se nedá než souhlasit (komu se to nikdy nestalo, ať hodí kamenem). Ale vadilo mu, jakým způsobem byla kritika formulovaná. „Nevím, proč je potřeba popisovat jídlo, které někdo připravuje s respektem a pokorou k hostovi, jako blitky. Za mě tam vaří sakra dobře a zaslouží si úctu,“ dodal. Jednoduše se jí tak snažil připomenout, že za každým pokrmem stojí práce a respekt.

Celé téma by se dalo uzavřít dalším výstižným komentářem: „Asi takhle: pan Kašpárek drží od roku 2016 nepřetržitě michelinskou hvězdu. Jakže vaří nějaká Koktová? Podle toho, jak vypadá celá její rodina, vyjma jí, ať jsem spravedlivá, svědčí o tom, že to žádná sláva nebude.

Úroveň její kritiky vypovídá i o její sociální inteligenci. Krom toho asi v životě moc dobrých věcí nesnědla. Kdo jí blbě a blafy, nikdy neumí ocenit dobrou kuchyni. Takže asi tak.

A žádný fanoušek pana Kašpárka nejsem. Jen lidé, kteří něčeho ve svém oboru dosáhli vlastní prací a úsilím, zaslouží ocenění.

Psát skandální kritiky a doufat, že se zvedne sledovanost, je možná funkční, ale ve slušné společnosti ubohé.“

Obávám se ale, že aktuálně se Radku Kašpárkovi v restauraci dveře nestrhnou. Nahrnou se tam totiž jak jeho obhájci, tak i „přihřívači polívčičky“ a budou si chtít všechno vyzkoušet na vlastní kůži. O podobné přestřelky na sítích tak nejspíš ještě pár dní nebude nouze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz