Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pánové, zklamali jste mě: Pohlreich i Kašpárek nechtějí, aby byla v restauraci voda zdarma

Foto: Pixabay

Někde vám vodu zdarma dají, někde ne, a někde si za plátek citronu v té kohoutkové naúčtují klidně 30 korun. Vítejte v realitě českých restaurací.

Článek

Je to už takový český folklor – když si chcete v restauraci objednat to nejlevnější pití, musíte si dát pivo. Takže tatínek (v našem případě maminka, tedy já – protože tatínek alkohol moc nemusí) bude mít nejlevnější pití z celé rodiny. Něco je tady prostě hodně špatně. A když se to snaží zodpovědná místa napravit, zvedne se vlna protestů – a to od lidí, od kterých bych to vážně nečekala.

Voda zdarma od roku 2027, kvůli plastům

Je to v zásadě jednoduché téma – když mám žízeň, piju vodu. Už jsem si tak nějak zvykla, že za tu obyčejnou, co mi doma teče z kohoutku, musím v restauraci zaplatit. Vždyť přece umytí skleničky něco stojí a ten personál, co vám ji donese, taky. Teda… kdybych si doma za každou přinesenou skleničku účtovala 30 korun i víc, tak se každý rok válím na Maledivách.

Řada podniků navíc kohoutkovou vodu ani nenabízí, takže si musíte vybrat tu v lahvičkách. Ať žije plýtvání plasty. A právě s tím se rozhodla Evropská komise (EK) zatočit. Podle nového nařízení by tak měla být od roku 2027 kohoutková voda zdarma všude.

Foto: Pixabay

Kašpárek i Pohlreich protestují

Až potud se vším souhlasím. Co bych za kohoutkovou vodu zdarma dala, hlavně ve chvíli, kdy byly děti ještě malé a čas od času jsme se vypravili do restaurace. Takhle jsme ředili džusík vodou a ještě si říkali o víc vody a větší skleničku – protože 1:1 to vážně neděláme ani doma. Teď už tedy ano, ale prckové se spokojili i s mnohem menší koncentrací. Takhle by stačila sklenička s vodou, trocha domácí šťávy a bylo by.

Dneska už by mi to ani nepřišlo divné. Nosím si do restaurací různá sladidla, když zrovna nechci nebo nemůžu cukr, tak proč ne pár kapek šťávy pro děti. Ale jak je vidět, ne všichni moje nadšení sdílí. K tématu se vyjádřili i dva slavní šéfkuchaři – Radek Kašpárek a Zdeněk Pohlreich. A to podle mě poměrně ostře.

Prý by to mělo být na zvážení každé restaurace, zda svým zákazníkům vyjde vstříc, nebo ne. Opačná situace prý omezuje svobodu volby. Hodně nepříjemně mě překvapil hlavně Pohlreich, který pro CNN doslova řekl:

Směřujeme plnou parou k obnově evropských socialistických republik. Nevím, který z těch choromyslných idiotů tohle vymyslel, ale myslím, že je to úplně mimo.“ Vážně vám připadá normální porovnávat dostupnost kohoutkové vody se socialismem? Mně tedy ne.

Kašpárek byl trochu střízlivější. Nakonec pro web Extra konstatoval, že si stejně myslí, že si každý zákazník dá raději pivo. Ehm… a na děti a všechny ty, co alkohol nějak nemusí, asi radši zapomněl. No tak dobře, za mě bude možné čas zapomenout na Kašpárka. A to jsme do té jeho nové 420° chtěli mrknout.

Zdroj: vlastní úvaha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz