Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš se vrací! Zachránce lidu, nebo ďábel v rouše beránčím?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.flickr.com / CC BY-NC-ND © ALDE Part

Ano, čtete správně. Ten samý Andrej Babiš, kterého jsme před pár měsíci s úlevou vyprovázeli jako premiéra z politické scény, se chystá na velkolepý comeback. Prý v zájmu lidu, jak jinak. Ale ruku na srdce, věří tomu někdo?

Článek

Babiš, jak u něj již bývá zvykem, slibuje hory doly. Zastaví inflaci, zlevní energie, vyřeší problémy ve zdravotnictví a školství, a dokonce zastaví válku na Ukrajině. Prostě zázraky na počkání. Jenže jak se říká, slibem nezarmoutíš a na většinu voličů to zkrátka funguje. A zvlášť když slibuje někdo s tak bohatou politickou historií jako Andrej Babiš.

Jeho návrat vzbuzuje rozruch. Jeho věrní příznivci jásají a vidí v něm spasitele naší země. Odpůrci se však děsí a varují před návratem oligarchie a korupce. A co ti neutrální, kteří se neřadí ani do jednoho tábora? Ti jen nevěřícně kroutí hlavou a ptají se: „Opravdu tohle chceme znovu zažít?“

Babišovi nelze upřít charisma a politický talent. Dokáže oslovit lidi, hrát na jejich emoce a slibovat jim to, co chtějí slyšet. Jenže sliby a realita se často dost liší, jak jsme již mohli zjistit v minulosti.

Strach z minulosti, naděje v budoucnost?

Zatímco Babišovi příznivci vidí v jeho návratu naději, jeho odpůrci se obávají návratu do minulosti. Do doby, kdy byl premiér obklopen kontroverzemi, skandály a střety zájmů. Do doby, kdy se Agrofert rozrůstal do obludných rozměrů a Babišův vliv prosakoval do všech oblastí politiky.

Rozdělená společnost

Jedno je jisté: Babišův návrat rozděluje společnost. Ať už ho milujete, nebo nenávidíte, jedno mu nemůžete upřít: umí rozvířit debatu a vyvolat kontroverzi.

Babišův stín

Nelze ignorovat ani stín, který Babiš vrhá na českou politiku. Jeho impérium, jeho oligarchické vazby, jeho snaha ovládat média a justici – to vše vzbuzuje oprávněné obavy. Dále také jeho nechvalné výroky na politiku jiných států a postupnou degradaci České republiky v očích ostatních.

Naděje na změnu?

Na druhou stranu je tu i naděje. Naděje, že se Česká republika konečně vymaní z Babišova sevření a nadvlády. Naděje, že se znovu vrátíme k demokratickým hodnotám a k politice, která slouží lidem, ne oligarchům. Otázka zní, zda dokážu tuto změnu přivést zrovna Andrej Babiš.

Otázka na závěr: Je Andrej Babiš skutečně spasitelem, kterého Česká republika potřebuje? Nebo je to jen další populistický trik, jak se dostat k moci a ovládat chod celé země?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz