Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišovo Čapí hnízdo: Symbol zneužívání moci a justice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.flickr.com / CC BY-NC-ND © ALDE Party

Dnes se opět píše historie. Soudce Jan Šott, známý svými kontroverzními verdikty, zprostil Andreje Babiše a Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Dnes se opět píše historie. Andrej Babiš, stínový premiér a bývalý premiér České republiky, se opět raduje. Městský soud v Praze ho nepravomocně osvobodil v kauze Čapí hnízdo. Soudce Jan Šott dospěl k závěru, že se neprokázalo, že by se Babiš dopustil dotačního podvodu. Znovu se tak otevírá otázka: Je Andrej Babiš imunní? Je jeho vliv na policii, justici a média tak silný, že se ho žádný prohřešek nemůže dotknout?

Fakta hovoří jasně. Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 do holdingu Agrofert. Babišovi synové a dcera ji v anonymní struktuře vlastnili v době, kdy čerpala dotaci pro malé a střední firmy. Babiš junior se pak na Krymu sháněl po „šikovné kartářce“, která by dotační kauzu zamotala.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch shromáždil rozsáhlé důkazy o Babišově zapojení do kauzy. Vrchní soud v Praze zkritizoval prvoinstanční rozsudek a nařídil jeho opětovné projednání. A ejhle, tentokrát je Babiš nevinný.

„Je to pro mě velké zadostiučinění,“ prohlásil Babiš po vynesení rozsudku. „Vždycky jsem věděl, že jsem nevinný a že se pravda ukáže.“

Babišovi příznivci jásají. Konečně se ukázalo, že je to všechno jen politický komplot a snaha o jeho diskreditaci. Kritici ale kroutí hlavou. Soud podle nich ignoroval klíčové důkazy a Babiš si tak opět dokázal ohnout spravedlnost podle sebe.

Je to už poněkolikáté, co se Babiš ocitl nad zákonem. Ať už se jedná o kauzu korunových dluhopisů, střet zájmů, nebo údajné zneužívání dotací, vždycky se mu podařilo vyváznout bez trestu.

Není divu, že se množí otázky o nezávislosti justice. Jak je možné, že soud ignoruje zjevné důkazy a osvobozuje člověka, jehož politický vliv je v Česku obrovský?

Je kauza Čapí hnízdo symbolem zneužívání moci a justice? Už samotná otázka je znepokojivý signál pro celou společnost. Pokud se takto mocný a vlivný člověk dokáže vyhnout spravedlnosti, co to znamená pro obyčejné lidi?

Je Andrej Babiš nad zákonem? Je justice v Česku nezávislá? Jaký já váš názor na tuto kauzu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz