Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká republika na pokraji války: Jsme připraveni na ruskou agresi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V posledních týdnech se napětí mezi Ruskem a Západem vyostřilo do té míry, že hrozba války v Evropě je reálnější než kdy jindy. Česká republika, ležící v těsné blízkosti ruské hranice, se tak ocitá v prekérní situaci.

Článek

Jsme na případnou agresi ze strany Ruska skutečně připraveni?

Vláda uklidňuje, experti varují

Vláda se snaží veřejnost uklidňovat a ujišťuje, že dělá vše pro to, aby Česká republika byla na případný konflikt připravena. Zvýšila se vojenská pohotovost, posilují se obranné kapacity a probíhá aktivní diplomatická komunikace.

Experti však varují, že realita je složitější. Česká republika má sice moderní armádu, ale její početní stav je v porovnání s Ruskem žalostně nízký. Zásoby zbraní a munice by v případě války vydržely jen na krátkou dobu. A co je nejdůležitější, chybí jasný plán obrany země.

Rozdělená společnost

Česká společnost je v otázce hrozby ruské agrese rozdělena. Část lidí věří, že Rusko skutečně zaútočí, a proto je nutné se na to co nejlépe připravit. Jiní se domnívají, že jde jen o vyhrožování a k žádné válce nedojde.

Armáda v dezolátním stavu

Naše armáda, kdysi chlouba Československa, se v posledních letech potýká s chronickým podfinancováním a nedostatkem moderní techniky. Zatímco Rusko masivně zbrojí a modernizuje své síly, my se stále spoléháme na zastaralou techniku z dob studené války. Není divu, že se mnozí experti obávají, že bychom v případě ruské agrese neměli šanci se ubránit.

Politici hrají na schovávanou

Místo aby se politici věnovali posilování obranyschopnosti země, raději se hádají o tom, zda je Rusko hrozbou, nebo ne. Zatímco někteří bijí na poplach a volají po navýšení armádních výdajů, jiní zlehčují situaci a tvrdí, že Rusko na nás nikdy nezaútočí. Vláda se tak ocitá v patové situaci a nedělá nic pro to, abychom se na případnou válku připravili.

Ať už se válka skutečně stane, nebo ne, jedno je jisté: Česká republika se nachází v kritické situaci. Je nutné, aby se vláda i společnost seriózně zabývaly otázkou obrany země a aby se přijala adekvátní opatření. V opačném případě můžeme být svědky tragédie, která se v Evropě už několikrát odehrála.

Co si o potenciálním konfliktu myslíte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz