Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chudoba? To je jen výmluva pro lenochy!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V dnešní době se čím dál častěji setkáváme s tématem chudoby. Lidé si stěžují na nízké platy, drahé bydlení a nedostupnost základních potřeb. Ale ruku na srdce, není to jen výmluva pro lenost a nezodpovědnost?

Článek

Podívejme se na fakta. V České republice se průměrná mzda pohybuje okolo 40 000 Kč. To je sice o něco méně než v západních zemích, ale stále dostatek na to, aby si člověk zajistil základní životní potřeby. Jídlo, oblečení a bydlení jsou dostupné i pro ty s nízkými příjmy, stačí jen umět hospodařit.

Prosím, neříkejte mi, že je tohle tragédie. Většina lidí v „chudobě“ má střechu nad hlavou, má co jíst a má přístup k základní lékařské péči. Možná si nemůžou dovolit luxusní dovolené a drahé oblečení, ale to snad není to nejdůležitější v životě.

Samozřejmě, existují i výjimky. Někteří se do chudoby dostávají kvůli neštěstí, nemoci nebo ztrátě zaměstnání. Ale i v těchto případech existuje pomoc. Stát nabízí sociální dávky, neziskové organizace poskytují materiální pomoc a charitativní organizace shromažďují peníze na podporu potřebných.

Problém je v tom, že mnozí se spoléhají na pomoc druhých a nechtějí se sami snažit. Místo hledání práce raději sedí doma a pobírají sociální dávky. Místo šetření a zodpovědného hospodaření utrácejí peníze za zbytečnosti. A pak se diví, že jim na základní potřeby nezbývá.

Chudoba není žádný osud, ale výsledek špatných rozhodnutí a neschopnosti. Pokud se lidé vzchopí a začnou se snažit, můžou se z ní snadno dostat. Je potřeba vzít osud do vlastních rukou.

Co si o tomto tématu myslíte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz