Hlavní obsah

Láska v kleci algoritmů: Jak sociální média ničí naše vztahy a intimní život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor/ka fotografie: Vera Arsic: https://www.pexels.com

Vítejte v digitální éře, kde se láska rodí a umírá na displejích chytrých telefonů. Sociální média, slibující propojení, se nenápadně stala tyranem moderních vztahů.

Článek

Svět filtrů a lajků

Na Instagramu se láska stává perfektně naaranžovanou sérií fotek, na Facebooku se sdílí sladké statusy o „tom nejlepším partnerovi na světě“. Realita vztahu se schovává za filtrem a lajky se stávají měřítkem hodnoty partnera. Počet sledujících a srdíček na fotce z rande je důležitější než upřímný rozhovor a komunikace.

FOMO a swipingová horečka

Strach z toho, že nám něco uniká (FOMO) nás nutí neustále kontrolovat profily potenciálních partnerů na Tinderu a sociálních sítích. Místo budování trvalého vztahu se honíme za iluzí dokonalé lásky, která se skrývá za perfektně upravenou selfie. Swiping se stává mechanickou zábavou, kde se lidské bytosti redukují na komodity, které se dají jednoduše odmítnout pouhým gestem.

Kybersex a virtuální nevěra

Sociální média otevírají dveře do světa kybersexu a virtuální nevěry. Anonymní chaty a online hry svádí k nezávazným flirtům a intimním konverzacím, které ohrožují důvěru a stabilitu reálných vztahů. Virtuální realita se stává únikem z reality, kde se hranice mezi zábavou a nevěrou snadno stírají.

Neustálá kontrola a žárlivost

Sociální média nám umožňují sledovat každý krok našeho partnera. Stalking na Facebooku a Instagramu se stává běžnou praxí, která vede k žárlivosti, podezřívavosti a hádkám. Místo vzájemné důvěry a respektu se utápíme v moři paranoie a posedlosti online aktivitou partnera.

Sociální média nejsou v jádru zlá, ale jejich vliv na moderní vztahy a intimní život je znepokojivý. Místo prohlubování spojení a sdílení intimity se stávají nástrojem pro povrchní srovnávání, falešné iluze a narušení důvěry. Je čas se zamyslet nad tím, jak chceme žít naše vztahy a zda chceme, aby diktátorem lásky byl algoritmus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz