Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr vnitra ne zcela úspěšně varoval před šířením fám a lží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixbay

Je paradoxní, že se něčeho takového dopustil pan Josef Nožička, když napsal, že se něčeho takového dopustil ukázkově policejní prezident.

Článek

Domněnka, že byl pražský střelec inspirován čtrnáctiletou studentkou, která v ruském Brjansku střílela do spolužáků, vznikla zcela logicky na základě vět nalezených na telegramovém účtu podepsaných stejným jménem.

Nesouhlasím tedy s panem Nožičkou, že se policejní prezident dopustil „něčeho takového“ (jako je zbytečné šíření fám a desinformací), neboť se dopustil pouze poskytnutí informace o vyšetřovací verzi.

Připouštím, že policejní prezident mohl předejít chybnému výkladu svých slov o tom, že informace ještě není ověřená a že je to nepotvrzená stopa.

Mohl výše uvedená slova důrazně slabikovat a po každé slabice udeřit mocně do tympánu, aby se i pan Nožička nad nimi zamyslel.

Jisté je, že policie musí často dobře zvážit, jaké informace o probíhajícím šetření může uvolnit, protože jejich předčasné zveřejnění by mohlo šetření zmařit nebo někoho vážně poškodit či dokonce stát život. Ovšem v tomto případě nic takového nehrozilo.

Pro pana Nožičku je otázkou, proč takovou informaci vypouštěl do světa, když ji neměl spolehlivě ověřenou.

Jářku, nepochybně pro informování veřejnosti o práci policie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz