Hlavní obsah
Názory a úvahy

O údajně teplé židli vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixbay

Paní senátorka JUDr. Daniela Kovářová se na svém blogu kriticky rozepsala na adresu České televize i na adresu vládní zmocněnkyně pro lidská práva paní Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové.

Článek

Už její první věta je hodna pozornosti: Česká televize miluje „dezinformace“ a „dezinformátory“ a nevynechá žádnou příležitost, aby je (velmi selektivně) pranýřovala. A přitom nedávno sama vyrobila skutečnou lež jako věž a divákům sdělila velkou nehoráznost.

Od právničky bych očekával dovednost vyjadřovat se bez zavádějících prvků, jakými jsou zde uvozovkami opatřená slova dezinformacedezinformátory.

Protože obě slova nejsou žádnými novotvary či slovy právě vzniklými, není úplně jasné, koho že to ta Česká televize vlastně miluje. Skutečné dezinformace a dezinformátory? Nebo zdánlivé, nebo cosi jim podobného? A nebo se paní senátorka přiklání k těm, kdo se již delší dobu vysmívají oběma slovům, jako by neměla reálný obsah? Těžko říci.

Podle paní senátorky Česká televize vyrobila skutečnou lež, kterou zopakovala i vládní zmocněnkyně. Cituji: No, nevím, kdo České televizi radí a připravuje jí podklady pro reportáže, ani čím se paní Laurenčíková živila předtím, než si sedla na tu teplou židli, ale v tuto chvíli má Česká republika s ratifikací Istanbulské úmluvy utrum, podobně jako Senát, pro kterého jde o rozhodnutou věc.

Domnívám se, že i z diskuse pod jejím článkem lze snadno usoudit, že se paní senátorka směle pustila na velmi tenký led, pod nímž záhy utonuly její výtky i její doporučení: „Česká televize i vládní úředníci by si měli pořídit lepší právníky a kvalitnější konzultanty, aby nepletli hlavu divákům, čtenářům a posluchačům, a za tu dezinformaci se jim rychle omluvit“.

Po tomto doporučení už následují jen věty v posměvačném tónu, jimiž dospěla až k samému konci článku.

Hodný pozornosti není jen tón článku a míra zmatení. Nejvíce mne zaujala věta o teplé židli. Vládní zmocněnec je jmenován, nikoli volen. Může být tedy kdykoli odvolán. To jistě není to, co by židli paní Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové činilo teplou. Židle v senátu na šest let, to už je onačejší posezení. Rozhodně šestiletá jistota tu židli nijak neochlazuje. Ale, jak se zdá, ani nevylučuje možnost pálení dobrého bydla a nevhodnou pozornost k bydlům druhých.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz