Hlavní obsah

Příběh opravdových disidentů pokračuje paradoxně každou schůzí obou komor parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixbay

Nikdo si nemůže umět představit, jak musejí se cítit převelice ponížení senátoři a poslanci hnutí ANO, když pod tlakem jsou, zdá se, nuceni být v moci tvrdé vládní koalice.

Článek

Uplynul rok, a nejsme svědky jediného ohlédnutí v sebezpytu vládních stran po hrůzách, které provázely ofenzívu na Pražský hrad, po níž zbyla nám pachuť, ne-li přímo smrad. Měli bychom tedy znát:

Kde byli před rokem terénní interventi? Kdo z psychologů měl odvahu pomoci například Petrovi (synovi člena hnutí ANO), který se rozklepal, když se ho učitel před celou třídou ptal, koho by volil? Kde byli ti empatičtí interventi připravení pomoci jindy všem, kdož zmatení a v šoku netuší, která a proč bije? Kdo nechtěl pověřit je pomocí v tom čase „největšího hnusu“, jenž zuřil v několika školách jako pandemie? Padementi snad?

Co o Petrovi po roce dnes víme, kromě toho, co před rokem jsme dočetli se - že je to „syn toho a toho z hnutí ANO“? Po roce víme stejně málo!

Zachvívají se dodnes Petrovi nohavice manžestráků jak osikové listí, když kantor spatří v jeho očích stále stejný strach. Chopí se s úsměškem zas toho strachu? Chce od něho slyšet o Pavlovi na Hradě, že ten na rozdíl od Babiše pro svobodu dýše spíše nežli anonisti?

Co víme o dnešní náladě ve třídě pražské školy, v níž jiný mučitel přiměl žáky napsat, že Pavla jejich rodiče si prezidentem zvolí? Je stále v této škole synek člena hnutí ANO, na nějž šílený učitel tak „vytvořil šílený tlak“ jak v padesátkách za Gottwalda?

Srandy halda? Když nezletilé děti ve školách nuceny být mohou zapřít otce, matku, samy sebe, a to aniž dozvíme se, zda kantorovi přeskočilo až prezidentskou kampaní, či zda již v minulosti býval nepříčetný či měl k tomu nebezpečné „nadání“?

Nikdo se nezajímá, jak je dnes poníženým ratolestem členů hnutí ANO. Andrej Babiš jim na vzdáleném Krymu nemůže zajistit klid, bezpečí a vzdělání. Tam sotva dnes se někdo z šikany a ponížení vyléčí.

Nehledě k tomu, že nezákonným jednáním nebyla dotčena jen práva dětí členů hnutí ANO, ale ve zmíněném případě práva žáků celé třídy. Byla dotčena práva všech jejich rodičů. Proto jsem se zajímal, zda se ty děti a jejich rodiče dočkali alespoň omluvy od vedení školy. Píši alespoň, protože podle Úřadu pro ochranu osobních údajů se tyto poškození ve věci porušení Zákona na ochranu osobních údajů mohou obrátit na soud (ustanovení § 81 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku).

ANO sa nesúdi:

Jak by mohlo, když členové nejsilnějšího politického subjektu se obávají současné vládní moci tak, že nežádají za zhůvěřilá ponížení omluvu ani pro své vlastní děti.

Pokud očekávali, že se jich zastane občanská společnost, je to paradoxní situace, protože řadový občan není nadán žádnou mocí.

Ale budiž, i řadový občan se může pokusit zbavit členy nejsilněji zastoupeného politického subjektu ve Sněmovně PČR jejich strachu a připomenout kompetentnímu úřadu jeho pravomoce:

ČESKÁ REPUBLIKA-ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE
Ústředí
Fráni Šrámka 37
150 21 Praha 5
 Vedoucí služebního úřadu
Mgr. Tomáš Zatloukal, MBA, LL.M., MSc.IČO: 00638994
ID datové schránky: g7zais9

Vážený pane Zatloukale,

je to už více než rok, kdy byla veřejnost informována tehdejším premiérem Andrejem Babišem o politicky motivovaném ponižování žáků na školách v době prezidentské volební kampaně. Pan Babiš tehdy mluvil o dětech svých spolupracovníků – členů hnutí ANO. Další informace, jež ho přiměly nazvat tehdejší chování učitelů „největším hnusem“ prezidentské kampaně, získal z obsahu článku uveřejněném v PrahaIN.

Velmi mne překvapilo, že dosud nikdo z členů hnutí ANO tak nepříjemné zkušenosti svého nezletilého dítěte nepotvrdil. Veřejnosti, která byla rozhořčeným panem Babišem a redakcí PrahaIN o onom největším hnusu informována, dosud není známo jediné jméno, tedy ani poškozených, ani viníků, dokonce ani jediný název školy. Dokonce ani té školy, na níž údajně došlo k porušení zákona na ochranu osobních údajů, a to zvláště odpudivým způsobem připomínajícím metody padesátých let. Z obsahu článku pana J. Holoubka je zřejmé, že na nejmenované pražské škole nejmenovaný učitel zneužil svého postavení na půdě školy tím, že si vymohl na žácích volební preference jejich rodičů v písemné podobně, opatřené podpisem.

Jedním z důvodů, proč Vám píši, je nejasný motiv členů hnutí ANO informovat redakci PrahaIN, která pouhým zveřejněním neověřitelných informací nemůže nijak přispět k jakékoli nápravě či alespoň k odstrašení učitelů od vyšinutého jednání, ale právě naopak. Utajení jmen poškozených, viníků i názvů škol může vést jen k pochybnostem o věrohodnosti takových informací, neboť pokud by byly pravdivé, pak i ten učitel, který porušil výše zmíněný zákon, by rozveselen nabyl přesvědčení, že je chráněn těmi, kdo si na něho stěžovali. K tomu nutno dodat, že příslušný školský úřad, na nějž jsem se obrátit s dotazem, nedisponuje žádnými informacemi o tom, že by onen největší hnus byl na nějaké škole řešen.

Domnívám se, že pokud se občané dozvědí o politicky motivovaném ponižování žáků na školách a dokonce o dotčení práva na tajnou volbu prezidenta republiky, zaslouží si informace ověřitelné nebo jejich potvrzení či vyvrácení.

Jistě si uvědomujete, že pojmenováním jednání neznámého počtu nejmenovaných učitelů nejmenovaných škol výrazem největší hnus ulpěl na učitelském stavu nepěkný stín. Už proto, že to nevyslovil nějaký pochybný pouliční buřič, ale tehdejší premiér. Pokud předmětné informace, a to zvláště o porušení zákona na ochranu osobních údajů, byly pravdivé, pak se mělo dostat žákům i jejich rodičům od vedení škol řádné omluvy. Proto si Vás dovoluji požádat o sdělení, zda jste si pravdivost předmětných informací ověřil, případně s jakým výsledkem. Je mi známo, že například ministerstvo školství využívá ke snadnější komunikaci se školami e-mailové adresáře a že zjistit jednoduchým dotazem (v hromadném e-mailu), zda a na které škole se učitel dopustil porušení zákona, lze tedy snadno a rychle.

Děkuji předem za Vaši odpověď.

S pozdravem Jaroslav Herda

Z výňatku odpovědi České školní inspekce je zřejmé, že dotčení členové hnutí ANO (stejně jako sám rozhořčený Andrej Babiš) se mohli obrátit na tento úřad, jenž by se jejich stížností zabýval na rozdíl od redakce PrahaIN, která pouze umožnila svým čtenářům se vyjádřit v diskusi pod článkem.

"Je třeba zdůraznit, že ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace (v pozitivním ani negativním smyslu), a to podle § 32 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Česká školní inspekce v souladu s ustanovením § 174 odst. 6 školský zákona prošetřuje

podněty, stížnosti a petice, které svým obsahem spadají do její působnosti podle § 174 odst. 2

písm. b) až e) školského zákona. Takové podněty ovšem musí být dostatečně konkrétní, aby

bylo možné zahájit inspekční činnost. Jestliže předmětný článek pana J. Holoubka neuváděl ani název školy, ani konkrétního učitele, pak je celá situace obtížně prošetřitelná. Na konkrétní podnět by Česká školní inspekce samozřejmě v souladu s právními předpisy reagovala".

K možnosti snadno zjistit elektronicky odeslaným dotazem na adresu pražských škol, kde k onomu největšímu hnusu došlo, se ČŠI nevyjádřila, z čehož jsem vyrozuměl, že porušení zákona připomínající padesátá léta, by ČŠI zaujalo až tehdy, kdyby si někdo, nemaje k dispozici adresář škol, pracně našel na internetu stovky elektronických adres a udělal tu práci za úřad. Inu vrchnost.

Závěrem si dovoluji vyjádřit skepsi ohledně vztahu státní a úřední moci k podpoře a rozvoji občanské společnosti. Když se i Andrej Babiš bojí uvést, kde a komu se co stalo, a místo toho fňuká, není nasledováníhodným příkladem pro naše občany, kteří by se neměli bát hájit svá práva ve své vlastní zemí. Usilovat o úřad prezidenta republiky, na to byl smělý dost.

A na adresu předmětných členů hnutí ANO a jejich dětí? Nebuďte tak ustrašení z vládní koalice. Ona by vám hlavu neutrhla, kdybyste vyšli z ufňukané anonymity a přestali ze sebe dělat disidenty.

Na konec ukázky reakcí v diskusi pod článkem pana Holoubka. Tedy reakcí na to, co se údajně dělo na nejmenovaných školách nejmenovaným dětem nejmenovaných členů hnutí ANO:

Je to hnus a patří jen a jen opovržení fialové Blade a štábu zeleného mozku. Děcka jsou zblbla z vulgárních mítinků. Vnučka byla na akci Pavla na nám. Svobody v Brně. Dostávali modré kšiltovky a píšťalky, a posílali je dělat neplechu na setkání Babiše. To je ta slušná politika pane generále!!??? Doufám, že karma je zdarma! Zneužívat děti je jen velký hnus!

.....................................

Demokracie verze 3.0. Tyto náznaky už tu jsou pozorovatelné delší dobu. Současná mocenská klika se ve svých pozicích hodlá zastrašováním a výhrůžkami zajistit natrvalo, a kolínský Rakušan to má stvrdit de lege ferenda.

.....................................

Vládou fialového hnusu, zfanatizovaným davem křiklounů a jejich podporovatelům v televizi a tisku se podařilo ovlivnit hlavně mladé a nezkušené voliče k volbě Pavla. Toto je ten nejvěší stín na demokratičnosti a spravedlnosti prezidenských voleb.

....................................

Jasné ohrožování mravní výchovy mládeže. Ti učitelé by měli letět na hodinu a jít k soudu. Jejich chování nese jasné známky šikany. Zodpovědnost nese i ředitel. Jak je vůbec možné, že se k takovému hanebnému chování vůči dětem propůjčil pedagog. To je tedy úroveň!!!

......................................

Prostě udělaly vše pro to aby se tam dostal pan generál.O prasárnách mluví pouze ze strany Babiše.Oni nic Oni byly Ti čistí a poctivý.No dejme tomu čas ale jsme přesvědčeni že nic horšího než volba generála nás nemohla potkat.Ti co ho chtěly jsou demokrati My co ne tak jsme proruští trolové.To stačí ne obrázek si každý udělejte sám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz