Hlavní obsah
Názory a úvahy

Cesta z krize: ČR by zavedení nepodmíněného základního příjmu neměla odkládat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ales Nesetril (Unsplash)

Karta, na které budete mít peníze každý měsíc. Je na Vás jak je použijete.

Nutnost nepodmíněného základního příjmu rezonuje českým ekonomickým prostorem. Proč se jednoznačně jeho zavedení naší malé ekonomice vyplatí?

Článek

Co obnáší nepodmíněný základní příjem

Základní definice nepodmíněného příjmu zní, že se jedná o navrhovaný systém sociálního zabezpečení. Měl by mít podobu pravidelné peněžní dávky vyplácené státem nebo jinou veřejnou institucí ve stejné výši všem lidem a bez jakýchkoli podmínek.

Česko ani zdaleka není jediný stát, kde se podobný nápad objevil. Nepodmíněný základní příjem se zavádí i jinde ve světě. Pohybovat by se měl kolem 60 % takzvaného mediánového příjmu v konkrétní zemi Evropské unie. U nás by to tedy znamenalo cca 15 000 Kč.

Tato podpora by se vyplácela univerzálně všem ve shodné výši a bez podmínek. Mohla by tak nahradit stávající systém sociálního zabezpečení, který je zbytečně komplikovaný a řada lidí tak nevyužívá veškerou pomoc, na kterou by měla nárok.

Nepodmíněný základní příjem zavede určitou národní úroveň ekonomického zabezpečení. Vnáší stabilitu do nejistých poměrů, ostatně není divu, že se o něm více začalo hovořit opět v souvislosti s pandemií koronaviru, kdy se ukázalo, že řada lidí nemá práci tak jistou, jak se původně domnívala.

Nepodmíněný základní příjem je cestou k prosperitě

K čemu by měl vlastně pomoct? Podle dosavadních zkušeností dokáže toto opatření významně mírnit chudobu. A nejen to, jak ukazují zkušenosti z Německa, kde se nepodmíněný příjem rozdával v rámci projektu šťastlivcům vylosovaným v tombole, pozvedá též celkově ekonomickou úroveň země jako takové.

Dostatek prostředků umožňuje jejich držitelům například rozjet vlastní podnikatelské projekty. Zároveň tím dochází ke stírání sociálních rozdílů: S nepodmíněným základním příjmem získává podobnou šanci na úspěch každý.

I Česká republika už se nepochybně 30 let od sametové revoluce dostala dál v oblasti produktivity práce. Měli bychom tak podporovat všechny schopné a podnikavé jedince, kteří mohou posunout dál nejen sebe samotné, ale i celou společnost. Inovace kráčejí ruku v ruce s ekonomickou prosperitou.

Dokažme, že jsme myšlenkově mnohem vyspělejší, než v oné známé anekdotě o Čechovi, jenž se modlí k Bohu:

„Pane Bože, můj soused má kozu a ta mu hodně dojí“. Bůh ho přeruší a říká vlídně: „A ty, můj synu, bys jistě chtěl mít také takovou kozu, že?“ A Čech odpoví: „Ne, Bože, já bych jenom chtěl, aby ta koza sousedovi chcípla.“

Nepodmíněný základní příjem dává lidem svobodu a netušené možnosti osobního rozvoje a může tak být východiskem z chudoby.

Je stejně tak důležité si připustit, že zavrhováním nepodmíněného základního příjmu se na úrovni teorie sociálního srovnávání (dle amerického sociálního psychologa Leona Festingera) i my sami automaticky chceme srovnávat s lidmi, kteří jsou na tom hůře než my, abychom se cítili lépe (self-enhancement).

Člověk, který usiluje o sebezdokonalení však akceptuje, že existují i lidé na vyšší úrovni. A že má smysl snažit se takovému vzoru přiblížit.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz