Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pořídit si v dnešní době děti je nezodpovědnost a občas i šílenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Юлія Дубина Unsplash

Mít dítě neznamená jenom pěkné fotky na instagram, ale i spoustu odpovědnosti.

Mít, či nemít? Hamletovská otázka by v případě moderního člověka mohla vypadat trochu jinak. Proč si nepořizovat děti?

Článek

Dalšími dětmi přispíváme k přelidnění planety

Dobrovolná bezdětnost je téma, které zajímá psychology, ekonomy, odborníky na společenské vědy, ale i běžnou veřejnost. Důvodů, o které se tato volba opírá, existuje řada. A naprostá většina z nich není ryze sobecká, jak si mnozí ti, kteří vlastní potomky doma mají, myslí.

Důvodem, proč nechtít děti, jsou v první řadě globální klimatické změny, obavy o přírodní zdroje a strach z budoucnosti. Vidina toho, do jakého světa své potomstvo přivedeme a jak moc další malý člověk zvýší uhlíkovou stopu, mnoho dnešních párů přivádí k myšlence se vlastních potomků raději vzdát.

Lidský druh čelí největšímu populačnímu růstu ve své historii. V roce 2030 by mělo planetu obývat už 8,5 miliardy lidí, v roce 2050 by to mělo být dokonce 9,7 miliardy lidí. Kritická hranice je podle odborníků už 10 miliard. Přibývání lidí se projeví ve znečišťování, plýtvání zdroji nebo výraznějších světových konfliktech.

Rozhodnutí ke světové populaci rozšířením genofondu nepřispívat tak lze považovat za nanejvýše rozumné. Opomineme-li pak blaho společnost, zůstává subjektivní rozhodnutí. Nemít děti je normální.

Mít děti znamená mít velkou zodpovědnost

Řada lidí jednoduše nechce na svá bedra vzít tíhu zodpovědnosti nejen za výchovu další lidské bytosti. Ostatně období dětství, kdy máte coby rodič šanci svému potomkovi něco předat, je relativně krátké. Život, po který budete sledovat, kam výsledky vašeho úsilí při výchově vedly, však trvá desítky let. A ne vždy se ani potomci dobře vychovávajících rodičů „povedou“.

Tvrdit, že život bez vlastních dětí není plnohodnotný, je poměrně liché. Můžeme o neplnohodnotném životě hovořit u lidí, kteří díky absenci dětí získají dostatek zdrojů v podobě peněz a času na cestování, poznávání nových lidí a celkové obohacování?

Ostatně finance při výchově dítěte hrají důležitou roli: Mít děti je drahé, ekonom Lukáš Kovanda výdaje vyčíslil na zhruba 2 miliony korun. V Česku přitom podstatná část této zátěže leží na mužích. Partnerky čeká příliš dlouhá mateřská a po ní značná kariérní stagnace vlivem navazující péče, dokud jsou děti malé, a často i sestup na hůře placenou pozici, v níž je ale zaměstnavatel vůči dětem tolerantní. Z té už navíc nemusí být nikdy schopna se do rozjetého kariérního „vlaku“ vrátit.

To s sebou často nese společenskou degradaci žen jako takových: Dlouholetý pobyt doma, ekonomická závislost na muži i stereotyp vedou k frustraci, vyhoření, rezignaci na vlastní život, osobní rozvoj i péči o svou tělesnou schránku. Místo okouzlující víly, kterou jste si před pár lety bral, tak nakonec doma máte udřenou nepříjemnou „maminu“ se zkaženou postavou.

Děti vás připraví o nezávislost a svobodu

Zcela relevantními důvodem pro toto rozhodnutí je i prosté subjektivní odmítnutí. S dětmi už nemůžete rána prospat, odpoledne trávená na golfu na několik příštích let vyměníte za výlety do zoo a spontánním nápadům, jak sbalit si kufr a odjet na prodloužený víkend do Paříže, definitivně odzvoní.

Vzdát se zažitých pilířů dosavadního života nebývá především pro muže tak automatické, jak by se pod vlivem argumentů zastánců toho, že mít děti je biologická přirozenost, jež funguje víceméně automaticky, mohlo zdát. Zjistit až s dětmi, že péče o ně vás nenaplňuje, je patrně naopak tím největším sobectvím, jehož se můžete dopustit.

Z toho, jak se k dětem staví český veřejný prostor a jak chtěná je jejich přítomnost například v restauracích, lze navíc zřetelně dovodit, že o všudypřítomný hluk, rozházené hračky a otisky dětských ručiček naprosto na všem, příliš nestojí dokonce ani ti, kteří v určité fázi života své vlastní děti měli. Nakonec, pokud by se ve vás někdy probudila touha starat se o další bytost, můžete si pořídit psa nebo kočku.

Osobně věřím, že bych byl skvělým otcem. Pro děti mých přátel i blízkých jsem ten nejoblíbenější strejda. Ale vlastní děti v životě nepotřebuju a z výše uvedených důvodů určitě ani nechci. A co vy? Proč jste se rozhodli zůstat bezdětní?

Zdroje

1) Predikce populačního růstu: https://www.un.org/en/global-issues/population

2) Lukáš Kovanda: Kolik stojí dítě: http://www.lukaskovanda.cz/kolik-stoji-dite/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz