Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vládní sliby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reakce na plnění či neplnění vládního programu

Článek

Vládní program a jeho plnění

Dnes jsem četl na internetu názory SZ na neplnění vládního programu a na rozpočtové schodky.

Podle mého názoru není rozhodujícím ukazatelem absolutní výše schodku (státního dluhu), ale mnohem větší vypovídací schopnost má poměrový ukazatel procentuální podíl státního dluhu na ročním HDP. Tento ukazatel se dařil Babišově vládě docela významně snižovat až do doby, kdy nastala covidová epidemie. Nejsem Babišovým voličem (hlas jsem mu dal jen v prezidentských volbách), ale myslím si že za zadlužení státu vlivem covidu Babiš nemohl.

Současná pětikoalice postupuje stejně špatně jako předchozí vlády V. Klause, P. Nečase či M. Topolánka. Šetří totiž na nepravých místech a jejich nesmyslné škrty ve výdajích snižují reálné příjmy většiny obyvatel, takže klesá koupěschopná poptávka a navíc ještě vzniká velká nejistota z budoucnosti a tak lidé pochopitelně méně nakupují. A pokud se neprodává, nelze ani vyrábět a ekonomika se dostává logicky do recese (klesá meziročně HDP).

To, co by nám pomohlo, by bylo ukončení této vlády, v které mimo jiné nejsou žádní ekonomové. Přál bych si, aby nám již konečně jednou vládli lidé kompetentní a slušní a sociálně citliví. Toho se ale asi již nedožiji.

Válku na Ukrajině by chtělo ukončit diplomatickým jednáním a ne tam posílat další a další zbraně a munici, což vede k zabíjení mladých lidí na obou stranách konfliktu a ničení Ukrajiny.

Jaroslav Obermajer

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám