Hlavní obsah
Názory a úvahy

Spoření na důchod je nesmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naspořené peníze dokonale znehodnotí inflace proto je lepší zvýšit sociální pojistné

Článek

Protože naspořené peníze za ta dlouhá léta zcela určitě znehodnotí inflace je mnohem lepším řešením zvýšit sociální pojistné. Peníze zaplacené na spoření se rovnají penězům z okna vyhozeným, tak by snad bylo lepší nespořit a místo spoření platit vyšší sociální pojistné, z kterého by zaměstnanci hradili důchody svých předků a totéž by se jim později dostalo od svých potomků.

Sociální pojistné by bylo sraženo dnes a již zítra, nebo nejpozději za několik málo dnů by tyto peníze byly vyplaceny nějakému důchodci. Za tak krátkou dobu je inflace neznehodnotí a ani je nejspíše nedokáže nikdo vytunelovat.

Vláda by se pak nemusela důchodovým systémem vůbec zaobírat, což by ostatně bylo to nejlepší, co by mohla udělat.

Také by nás politici a novináři měli přestat strašit tím, jak se snižuje podíl ekonomicky aktivního obyvatelstva a roste podíl důchodců. Současně totiž díky vědecko-technickému rozvoji roste i produktivita práce, takže menší počet zaměstnanců dokáže vyrobit mnohem více výrobků.

Jaroslav Obermajer

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám