Hlavní obsah
Finance

Kolik peněz berou důchodci? Mám aktuální čísla o výši důchodů a jejich hladiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Konec dojmologie a zkreslených informací o tom, kolik peněz od státu dostávají důchodci. Získal jsem aktuální statistiku, která již zahrnuje i letošní červnovou mimořádnou valorizaci.

Článek

V poslední době jsem tady na Seznam Medium zaznamenal několik článků, které se vyjadřovaly k výši důchodů v Česku. Příkladem je i tento článek, ve kterém i sama pisatelka přiznává, že statistiky vůbec nestudovala. A protože nemám rád nepodložené komentáře, připravil jsem přehled hladin vyplácených důchodů. Podstatné je, že tato statistika již zahrnuje aktuální údaje z roku 2023.

Potíž důchodových statistik spočívá v jejich časovém zpoždění. Každý rok na podzim vychází podrobná důchodová ročenka, která obsahuje všechna čísla o důchodech, včetně jejich výše v nejrůznějších variantách. Jenže jde o čísla ke konci předchozího roku, takže nikdy nezahrnují poslední provedenou lednovou valorizaci.

Letos v červnu navíc proběhla mimořádná valorizace, a ještě se od začátku roku začalo vyplácet výchovné za děti, takže údaje o výši vyplácených důchodů byly výrazně zkreslené. Rozdíly u některých důchodců tak mohly činit i více než 1500 nebo 2000 korun.

V průběhu léta ministr Marian Jurečka říkal, že více než polovina důchodců pobírá důchod vyšší než 20 000 korun. Jenže nebylo možné to důkladně ověřit, protože poslední oficiální statistiky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) obsahovaly čísla z prosince 2022. Někteří lidé kvůli tomu Jurečkova vyjádření zpochybňovali, ostatně i opoziční poslanci při projednání důchodových změn ve svých projevech argumentovali starými čísly a podobné komentáře se objevovaly i v diskusi pod mým článkem o výši důchodů.

Přehled výše důchodů

Podařilo se mi od ČSSZ získat aktuální čísla ke konci července 2023, která již zahrnují všechny letošní valorizace i výchovné. A můžu potvrdit, že důchod nad 20 000 korun momentálně pobírá 1,41 milionu lidí. Je to více než polovina, celkem je nyní v Česku vypláceno 2,79 milionu důchodů.

Foto: David Budai

Hladiny vyplácených důchodů. (Údaje ČSSZ k 07/2023)

Jde o souhrnný přehled všech vyplácených důchodů kromě sirotčích (jejich počet je přibližně 10 tisíc). Zahrnuje tedy starobní, invalidní i vdovské a vdovecké důchody, a to včetně jejich kombinací. Pokud tedy někdo pobírá starobní a vdovský důchod, je to ve statistice zahrnuto.

Roste počet vysokých důchodů

Zajímavá jsou hlavně dvě čísla. Celkem 862 tisíc lidí pobírá důchod vyšší než 22 000 korun. Za poslední zhruba rok se toto číslo zvýšilo téměř sedminásobně. Když se podíváme do statistik k březnu 2022, bylo těchto důchodců 121 tisíc.

A počet lidí, kteří pobírají důchod v rozmezí 18 až 20 tisíc korun, dosáhl na úroveň 469 tisíc. V rozmezí 19 až 20 tisíc korun (tato užší hladina v tabulce není) se nachází 250 tisíc lidí.

Když si potom vezmeme průměrný důchod, který nyní činí 20 254 korun, dobře se ukáže, jak jsou důchody v Česku poměrně rovnostářské. Konkrétně v rozmezí 18 až 22 tisíc se nachází více než milion důchodců. Údaj o průměrném důchodu tedy není mimo realitu, jako je to třeba u průměrné mzdy.

Anketa

Překvapila vás aktuální čísla o výši vyplácených důchodů?
Ano, překvapil mě počet vyšších důchodů.
18,6 %
Ano, překvapil mě počet nižších důchodů.
9,8 %
Ne, tato čísla jsem očekával(a).
22,3 %
Oficiálním statistikám nevěřím.
46,2 %
Výše důchodů mě nezajímá.
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20332 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz