Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přes 20 000 korun pobírá polovina důchodců a někteří tomu kdovíproč nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Měli bychom mít dobrý pocit z toho, že se situace starobních důchodců v Česku zlepšuje. Věřím, že mnoho lidí si to uvědomuje, ale vedle nich je řada těch, kteří zpochybňují statistiky a na všem vidí jen to špatné.

Článek

Ministr Marian Jurečka nedávno zveřejnil informaci, že díky červnové mimořádné valorizaci překonal průměrný důchod úroveň 20 tisíc korun. A doplnil, že důchod nad touto hranicí pobírá polovina důchodců.

Napsal jsem o tom článek a dorazila ke mně záplava urážlivých i sprostých komentářů, a to nejen v diskusi přímo pod článkem, ale i do e-mailu nebo na sociální sítě. Mnohdy byly i osobní a nepříjemné.

Nechci tady dávat ty nejhorší, ale alespoň pár takových zpráv na ukázku:

  • „Soudruhu, jsem nucen reagovat na hloupý a demagogický článek.“
  • „Opravdu se dá článku věřit? Já teda nevěřím, přemýšlejte po selsku. Zase jedna populistická lež.“
  • „Autor článku lže, anebo nemá všech pět pohromadě. Nechte důchodce na pokoji, jenom jim škodíte.“

Překvapilo mě, kolik lidí odmítá uvěřit, že je v Česku docela hodně důchodců, kteří mají solidní důchod, mnohdy i nad úrovní 22 tisíc korun (a nejde o nízké tisíce, ale dnes už o více než 400 tisíc důchodců). Tito lidé se snaží zpochybnit statistiky, odmítají průměrný důchod jako ukazatel a velmi často argumentují následovně: „Já mám důchod nízký a ve svém okolí také neznám nikoho, kdo by dosáhl na průměrný důchod. Takže je to lež.“

Průměr je podobný jako medián

Část naštvaných čtenářů a komentátorů argumentuje tím, že průměrný důchod neodpovídá realitě a tuto částku většina lidí nepobírá, podobně jako je tomu v případě průměrné mzdy. Snaží se tedy říct, že realita vůbec neodpovídá statistikám. V této souvislosti si myslím, že si někteří lidé neuvědomují, že hodnota průměrného důchodu se nijak dramaticky neliší od mediánu, tedy hodnoty, která ukazuje, kolik důchodů je nad touto hranicí a kolik pod ní.

Poslední kompletní důchodové statistiky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) jsou zatím dostupné pouze za rok 2021. Průměrný důchod k prosinci 2021 činil 15 425 korun a medián činil 15 299 korun. Jde tedy o rozdíl pouhých 126 korun.

Aktuální čísla o průměru a mediánu tedy budou velmi podobná. Momentálně po červnové mimořádné valorizaci činí průměrný důchod 20 216 korun. Můžeme tedy očekávat, že hodnota mediánu se bude pohybovat někde kolem hranice 20 000 korun. A to tedy bude zcela odpovídat i tvrzení Mariana Jurečky o tom, že zhruba polovina starobních důchodců pobírá důchod nad touto hranicí (20 000 korun).

Hodně může napovědět i souhrnná statistika ČSSZ, která ukazuje kompletní přehled hladin vyplácených starobních důchodů. Zatím je k dispozici ta z konce roku 2022, kdy činil průměrný důchod 18 061 korun. A z přehledu vyplývá, že v hladinách kolem této hodnoty, tedy od 16 do 22 tisíc se pohybuje více než 1,42 milionů důchodců. A pro doplnění – prosincový důchod ve výši 18 000 korun se nyní po dvou valorizacích zvýšil na 19 601 korun, takže je jen těsně pod hranicí dnešního průměru.

Vlastní život může zkreslovat

Chápu, že někdo může být rozmrzelý, nebo dokonce rozčílený, že jeho vlastní starobní důchod nedosahuje průměrných hodnot. A možná se navíc pohybuje ve společnosti lidí, jejichž důchody jsou také nízké, takže snadno může nabýt dojmu, že to je stejné všude v Česku.

Nikdy jsem nezpochybňoval, že tady je stále nezanedbatelné množství důchodců, kteří jsou na tom finančně špatně a někdy mají nízké důchody i bez vlastního zavinění (třeba kvůli zdravotním problémům nebo kvůli postihům minulého režimu). Stát by měl těmto lidem více pomáhat a zatím se to příliš neděje, což jsem zmínil i ve svém nedávném článku.

To vše ale nic nemění na tom, že významná část důchodců nemá finanční problém a zvláště po všech valorizacích z poslední doby mohou mít dostatek peněz i na své záliby nebo cestování. Dokonce mi dorazilo i několik pozitivních zpráv právě od těchto spokojených důchodců. V jedné zaznělo i toto: „Znám hodně důchodců včetně mých rodičů, kteří říkají, že se tak dobře jako teď nikdy neměli.“

A tento pán dodal, abych se nenechal odradit negativními komentáři, což mě velmi potěšilo a děkuji za to. Věřím, že je i mnoho dalších čtenářů, kteří to vnímají podobně.

Anketa

Proč někteří nevěří statistikám a odmítají, že mnoho lidí má nadprůměrný důchod?
Ještě z minulého režimu mají zakořeněno, že státním statistikám se nedá věřit.
8,6 %
Vůbec si statistiky neprostudovali a závěry dělají jen ze své zkušenosti.
10,4 %
Jen rádi na všechno nadávají a ani dobrá zpráva jim nezlepší náladu.
61,8 %
Možná je za tím závist, že jsou na tom ostatní lépe.
11,4 %
Je to jiný důvod nebo si netroufám odhadovat.
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3560 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz