Hlavní obsah

Adina Mandlová: Manžel spáchal sebevraždu, děťátko jí zemřelo. Nakonec si vzala homosexuála

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Byla rozmazlená, privilegovaná, nebo snad nešťastná? Hvězda prvorepublikového filmu Adina Mandlová strávila většinu času v zahraničí, a to bez své milované filmové kamery, ale i divadla. Jak to měla s muži, a proč nakonec dožila vedle homosexuála?

Článek

První republika, čas zdvořilostních frází, tajných lásek, ale i toužebných přání o rodině. I Adina Mandlová byla vymodlené dítě. Holčička, která se narodila ke třem synům do rodiny železničního úředníka, nesla jméno Jarmila Anna Františka Marie Mandlová. Ten snil o tom, že jeho holčička bude jednou ta největší princezna na světě.

Sourozenci jí museli vykat

A podle toho se k ní také choval. Sourozenci jí dokonce museli vykat, ačkoliv byla nejmladší ze všech. A některé záznamy uvádí, že rozmazlenější holku bychom tehdy v okolí jen těžko hledali.

Jenže, když její otec zemřel na španělskou chřipku a její matka zoufale hledala někoho, kdo by jim pomohl s rodinným stavením i rozpočtem, náhradní tatínci už k Adině tak shovívaví rozhodně nebyli. A tak okusila tvrdou realitu. Muže, kterého si její matka přivedla domu, z duše nenáviděla.

„Ale protože byl primitiv, byl asi moc dobrý v posteli, a já je oba často slyšela hekat z ložnice, což mi zhnusilo sex, že jsem byla po dlouhá léta frigidní,“ svěřila se na sklonku svého života. „Jediné poučení, kterého se mi od matky dostalo, bylo, že se musím brzo vdát, a to za někoho, kdo je bohatý, abych se dobře zaopatřila.“

To ale ještě nevěděla, že už brzy se stane hvězdou první kategorie. Někým, koho bude znát celé Československo, někým, koho budou muži bezmezně milovat a ženy obdivovat.

Francouzský penizonát

Ještě předtím ale zakusila pobyt ve francouzském penzionátu, který nedopadl nijak slavně. Spíše naopak. Adina milovala muže, a tohle chování jí přineslo akorát nevalnou pověst. Dokonce podstoupila potrat, čímž si vysloužila jízdenku zpátky domů. Sama pak často říkala, že kdyby měla vydat paměti, podobaly by se více pornografii než pohádce.

K filmu už to pak měla jen kousek, ostatně, ve škole jí to nikdy nebavilo. Z reálky jí vyloučili, na rodinné škole ji připravovali leda tak na kariéru manželky. Její bohémský život byl důvodem, proč se seznámila s mnoha vlivnými muži, mezi které patřil také Hugo Haas. Ten s ní po večerech trénoval nejen herectví a brzy ji povýšil na svou oficiální milenku Tinku. A začal řídit její kariéru. „Často si myslím, že kdybych dělala pravý opak toho, co mi radili moji milenci, byla bych na tom bývala mnohem líp,“ vzpomínala pak s hořkou pachutí.

Muži se o ni prali, nebyl snad nikdo, kdo by ji odmítnul. Jenže během světové války měli být mezi jejími milenci také muži z vysokých nacistických řad, což způsobilo, že Adina skončila několikrát před soudem, aby se z blízkých vztahů s Němci zpovídala.

Vdala se čtyřikrát

Lásku však nikdy hledat nepřestala, toužila po muži, který jí bude hluboce a oddaně milovat. Musela k tomu však dojít přes mnoho překážek a životních zkoušek. První manžel Zdeněk Tůma spáchal sebevraždu. Utěšoval jí tehdy ženatý herec Vladimír Šmeral, se kterým dokonce otěhotněla. Štěstí se ale nedočkala, holčička se narodila mrtvá. Šmeralovi pak nedokázala odpustit, že se jí po válce před lidovým soudem nezastal, ačkoliv ona ho po jeho útěku z koncentračního tábora ukrývala šest neděl u sebe doma. „Sledoval svou vlastní hereckou dráhu a svůj vlastní prospěch, a kdyby mě byli omylem odsoudili k smrti, nehnul by pro mne ani prstem,“ měla později jasno.

I další dvě manželství skončila rozvodem. Nakonec si vzala kostýmního návrháře Bena Pearsona, procestovali spolu svět, žili v zahraničí a chtěli se vrátit do Československa. Toho se Ben nedočkal, zemřel. Adina se vrátila sama, brzy po svém příjezdu ale zemřela v červnu roku 1991. Nemá hrob, chtěla být rozptýlena. A tak generace, které ji dodnes milují, nemají kam přijít…

Zdroj: Česká televize, iDNES.cz, kniha Adina Mandlová - Dnes už se tomu směju

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz