Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český lev: České matky žijí ve strachu? Herečka Kaňoková popsala své zkušenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Včerejší přerušení projevu vyvolalo mezi matkami diskuzi. Žijí v neustálém strachu ze ztráty práce? Bojí se oznamovat těhotenství? Přicházejí o velké příležitosti?

Článek

Ve chvíli, kdy žena otěhotní, začíná ostatním připomínat svou hodnotu i zkušenosti - já to zvládnu i s malým dítětem. Ten projekt dokončím. Co když vám bude špatně? Zvládnu to. Co když bude vaše dítě plakat celou noc? Co když vám onemocní dítě?

Strach, že neobstojíte před svými dětmi

Nekončí to mateřskou, ani rodičovskou. Když máte dítě, jste pořád méněcenný uchazeč na trhu práce, protože vám může dítě marodit. A to znamená, že budete muset být doma. Dáte přednost rodině. Protože je to pochopitelné.

K tomu se vyjádřila také herečka ze Zlaté labutě Beáta Kaňoková, která dokonce s první dcerou bojovala také s bývalým partnerem Tomášem Havlínkem, který se domníval, že nemá pracovat. „Jsem máma. A jsem taky herečka. Jenže pojmout obě tyhle role mě stojí strašně moc úsilí. Bolí to. Na duši i na těle. Znamená to nespat, být totálně vyčerpaná, nepochopená, jako matka/herečka často přehlížená, protože pro některé tvůrce nebo producenty je to ‚komplikace‘. Znamená to strach a nejistotu. Nejen, že svoji práci neodvedu tak, jak bych chtěla a přála si, ale že neobstojím ani před svými dětmi. Že si to neobhájím před svým okolím. Tolikrát jsem čelila kritice od těch nejbližších, která bolela nejvíc a zasáhla ta nejcitlivější místa, protože mířila na to nejkřehčí,“ napsala ještě dnes v noci Kaňoková na svůj Instagram.

Foto: se souhlasem TV Nova

Beáta Kaňoková v seriálu Zlatá labuť

Když vás partner nepodpoří

„Svou první velkou roli jsem nejdřív odmítla, protože bývalý partner nesouhlasil s tím, že bych měla pracovat. Znám herečky mámy, které se po mateřské nejsou schopny uchytit, protože tenhle rybníček je sakra malý a o matky tady není zájem, protože jejich role můžou zahrát i pětadvacetileté herečky,“ pokračovala v přiznání, kterým vzala slova z úst mnoha žen, které bojují o svůj úspěch.

Faktem je, že otce se nikdo neptá, jak se jeho pracovní morálka změní poté, co se mu narodí dítě. A pokud touží pracovat méně, je divný. Lidé si šuškají. Mít dítě je krásné, dokud s tím nikoho neotravujete. České matky žijí ve strachu, kdy přijde mladší bezdětná kolegyně, která dokáže garantovat stoprocentní nasazení a plný focus. Na druhou stranu jsou to právě matky, které bravurně zvládají multitasking, umí spát pár hodin denně, vědí, kde jsou jejich priority a práci potřebují, protože na svých bedrech nesou zodpovědnost. Přitom v cizině už to funguje jinak, tam matkám vychází vstříc… To jen my pořád vidíme ženy u plotny a žehlícího prkna - jako by jen tam bylo pro ně bezpečné místo…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz