Hlavní obsah
Umění a zábava

Dokonalý seriál ZOO? Chyby jsou takřka v každém díle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem FTV Prima

Michaela Pecháčková v seriálu ZOO dospěla

Seriál ZOO je vlajkovou lodí televize Prima už od roku 2022. Příběhy mladých lidí jsou velký tahákem. A tady vsadili tvůrci ještě na roztomilá zvířátka. Klíč k úspěchu! Nebo ne?

Článek

Příběh ze zoologické zahrady s krátkým názvem „ZOO“ si diváci zamilovali. A když něco sledujete dvakrát do týdne, zkrátka si všimnete i toho, co tu nesedí. V poslední době je toho ale čím dál víc. Od chvíle, kdy Haďák začal mít své podivné vize, Eduard Novotný zemřel krutou smrtí v Thajsku a soudce Petr Kříž neplní povinnost, kterou mu ukládá občanský zákoník a neplatí na své dítě, jde seriál do kopru. Oproti novince Eliška a Damián si ale své diváky už dávno našel - a tak to možná tolik nevadí. Co nedá divákům spát?

Divoká Alex s parukou

V prvních dílech byla velkým tahákem Eva Burešová alias Viky, která se ráda měnila ve své zlé dvojče Alex. Do dámy s červenou parukou se Petr Kříž zamiloval až po uši, a dokonce si s ní užil pár žhavých nocí. Nejen, že mu nebyly divné stejné nehty, které měla jeho chůva Viky i milenka Alex. To bychom u muže pochopili. Ale jak je možné, že žhavé Alex nikdy při milostných hrátkách nespadla paruka? Falešné piercingy? Nebyl mu divný stejný hlas? Ani dvojčata přeci nemluví zcela identicky…

Soudce, který neplatí alimenty

A u Petra ještě zůstaneme. Jako soudce musí být zcela bezúhonný, aby bylo zaručeno, že svou funkci vykonává svědomitě ten člověk, který má k tomu nejlepší předpoklady. On ale podle toho, co bylo vidět v nových dílech, několik měsíců neplatil na svého syna Péťu, ani ho nechtěl nikdy vidět.

To je nejen proti občanskému zákoníku a vyživovací povinnosti rodiče, je to také za splnění dalších podmínek trestný čin podle § 196 trestního zákoníku. „Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok,“ stojí v zákoně. Při úmyslném neplnění vyživovací povinnosti je možné uložit trest odnětí svobody až na dvě léta. Nakonec musel nastoupit babička Danuše, aby svému proradnému synkovi domluvila. Zvláštní…

Petr si v seriálu ale vždy žil nad poměry. Plat předsedy soudy se řídí různými specifiky, v jeho případě by se však jednalo zhruba o 200 tisíc měsíčně. Jak z toho platí na celý den chůvu, hospodyni a další věci? To je otázkou.

Babička Danuše, která skoro nechodí do práce

Ještě k babičce Danuši. Tu hraje perfektně Tereza Brodská, přesto tu něco nesedí. Jako ústavní soudkyně byla totiž z odvysílaných asi 130 dílů v práci tak pětkrát. Odjíždí jen ve chvíli, kdy má mít nějaké důležité jednání. A to se stane tak jednou za sezónu. Jinak tomu není ani u jejího syna Petra, který byl každý den odpoledne doma a jeho snoubenky Markéty, která měla jako advokátka fůru volného času.

Ve skutečnosti jsou mladí koncipienti v kancelářích často do noci, dřou, aby získali advokátní licenci a jsou často používaní pro činnosti, do kterých se seniorním advokátům už zas tolik nechce. Markéta už sice advokátkou je, ale i tak je každý den doma na svačinu. Všichni advokáti jen se slzou v oku závidí!

Neznámá Sid

V době sociálních sítí je až s podivem, že na začátku seriálu Sid nikdo neznal. Tím spíš, že byla ze slavné a bohaté rodiny. V zoologické zahradě měla ale perfektní krytí a její pravá identita praskla až o desítky dílů později. Možná si ale vzala příklad ze zesnulého podnikatele Petra Kellnera. Ten si své soukromí vždy zvládal uchránit naprosto dokonale.

Problematická dvojčata

S dvojčaty je v tomhle seriálu potíž. Nejdřív tam byla holčička Sofi a chlapec Ben, kteří navzdory svému věku, kdy jim muselo být minimálně osm, chodili jen na kroužky a do školy vůbec, pak se objevila Izy a Tes. Ty nejprve chodily stejně oblečené, aby nikdo nepoznal, že jsou ve skutečnosti dvě. Když už to ale všichni ví, stále se objevují bok po boku v identickém oděvu. Představte si, jak se ráno domlouvají, které tričko si vezmou tentokrát. Nedej bože, aby si Mařenka nebo Vojta spletli, koho mají zrovna doma…

Viky pořád jen pracuje

Za tu dobu, co má Viky malého Péťu, bylo jen málo záběrů na to, jak si s ním hraje nebo se s ním mazlí. Seriál ji nevykresluje jako milující maminku, ale urputnou podnikatelku, která jen za tu dobu, kdy má dítě, dělala interiéry, obrazy z mechu, šila šaty i body pro děti…

Bez zajímavosti není ani její byt. Tedy pokud je opravdu její. Ten po svém odjezdu do Belgie za Petrem půjčila podnájemníkovi Filipovi, už dříve u ní bydlela Sid. Kdyby ale byla jen v pronájmu, potřebovala by souhlas pronajímatele, pokud není jinak uvedeno ve smlouvě. A kdyby ten byt vlastnila, proč ho neprodala, aby umořila exekuce, ve kterých se od začátku seriálu topí?

Charlie a jeho podnikání

Zaměstnávat dvojčata, kterým zakazujete milostné vztahy a mluvíte do oblečení? A ještě jim dáte na ruku sledovací zařízení? Pro takovou společnost asi v zákonech oporu nenajdeme. Marně přemýšlíme, jakým právním vztahem jsou děvčata k Charliemu vázány. Pokud pracovní smlouvou, jedná Charlie nad rámec toho, co mu jako zaměstnavateli dovoluje zákoník práce.

Pokud pro něj pracují na IČO, v takovém měřítku by se jednalo o švarcsystém, který je u nás nelegální. Co na tom, že v posledních dílech je jeho nejlepším kamarádem policajt Břéťa. A jak dostat padoucha Ovčíka jim radí soudkyně Danuše.

Smrt Eduarda

Marek Taclík ze seriálu ZOO odešel ve chvíli, kdy začal natáčet novou řadu Kriminálky Anděl. Šuškalo se, že to televizi Prima tak naštvalo, že si pro něj připravili tragickou smrt. To ale následně vedení striktně vyvrátilo. Pravdou zůstává, že opravdu zemřel. Smetlo ho tsunami v Thajsku. Je až s podivem, kde přišli tvůrci na takovou tragickou možnost. Je to inspirace Čestmírem z Ordinace v růžové zahradě? Ten zemřel v Mexiku, ale nenašlo se jeho tělo. Kvůli tomu se mohl později vrátit.

Bude to stejný případ? V Thajsku bylo tsunami naposled 26. prosince 2004, a jedná se o ojedinělou katastrofu v takovém rozsahu. Eduard ale asi zažil něco z jiného vesmíru. Zkrátka zvláštní, že nemohl zemřít smrtí, která by byla o něco méně absurdní. Ale že by Marek plánoval návrat? Nová Kriminálka Anděl u diváků moc úspěch nemá… Po neúspěchu Elišky a Damián je však možné, že Prima udrží ZOO co nejdéle to půjde.

Zdroj: autorský článek, seriál ZOO, Instagram, Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz