Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak spolehlivě naštvat každou matku na rodičáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Matky jsou taková unikátní skupina - na jednu stranu jsou pyšné, že mají dítě, které je pro ně celý svět, zároveň jsou extrémně kritické a nechají se snadno vytočit. Jak na to jít spolehlivě?

Článek

Po porodu zapomeňte na jméno, už je to jen maminka

Nešvar českého zdravotnictví spočívá v tom, že každá žena je pro ně „maminka“. A to v porodnici, u pediatra, všude. Jako by člověk porodem ztrácel jakékoliv právo na svou identitu a už měl právo být jen matkou.

Říkejte jí, že pokud chce pracovat, neměla si ty děti dělat

Bůh ví, proč v naší společnosti panuje přesvědčení, že matka musí být jen doma, a když má dítě, nesmí chodit do práce. To pak ohrožuje jeho vývoj, vazbu s dítětem nebo mu rovnou připravuje budoucí trauma. Na otce se ale takové omezení samozřejmě nevztahuje, a pokud on nemá se svými dětmi vztah vůbec žádný, je to zkrátka „normální“ a společnost to vlastně toleruje.

Očekávejte, že si nebude stěžovat, protože ty děti měla dobrovolně

Argument bezdětných je, že pokud si budete stěžovat na nedostatek peněz, spánku nebo času pro sebe, neměli jste si ty děti dělat. Nedej bože, abyste bezdětný řekli, že neví, co je to nedostatek spánku. Matky si nemají na co stěžovat, chtěly děti, mají děti. Tečka.

Vyčítejte jí, že vás neposlouchá

Pokud vám někdo bude telefonovat a sdělovat vám horké novinky, pravděpodobně během hodinového hovoru, uvaříte tři chody, dáte prát prádlo, srovnáte sušičku a zhruba tisíckrát okřiknete dítě, ať něco nejí, někam neleze, uděláte mu pití, kterého se dožaduje, pak svolíte ke zmrzlině ještě před obědem a pak zvládnete scénu, protože malý Toník zrovna chce ponožky s traktory - a ne ty s méďou. Matky jsou totiž geniální v tom, aby zvládaly multitasking, jenže bezdětné rozčiluje, že jim nevěnují plnou pozornost.

Bičujte jí za to, že mají s partnerem špatně rozdělené finance

Občas jsou na tom maminky na rodičovské bídně - dostanou pár korun, partner nefunguje, zaplatí si jen to svoje. Pak samozřejmě přichází stěžovací okénko a klasické - holky, jak to máte vy? Pokud chcete zoufalé matce na mateřské dovolené nandat pořádně, ubezpečte jí, že způsob fungování její domácnosti je zoufalý a nikde to takhle špatně nefunguje. Tím jí totiž pomůžete. Zvlášť páru, který má své první dítě a hledá cestu, aby jim doma finance fungovaly.

Připomínejte jí, že rozhodně nemá svou původní váhu

Dělají to s oblibou ženy, že si šuškají o druhých -podívej se, před porodem vypadala jinak. To většina. Změní se dekolt, zadek i břicho, často neshodíme to, co jsme chtěly, trápí nás to, zároveň jsme líné cvičit, vařit si pro sebe zdravá jídla a kafe do sebe ládujeme jedno za druhým. Není to naší prioritou.

Nevyžádané rady

Na konec je ostatně jedno, co budete matce říkat, stačí jí udílet nevyžádané rady, které nikdo poslouchat nechce. Ubezpečte jí, že vše dělá úplně na nic, potřebuje dohled sociálky nebo minimálně tchyně a pokud nezhubne těch 10 kilo navíc, nemůže se divit, že Pepík kouká po Máře od sousedů. Tohle všem totiž pomáhá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz