Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jestli je obvinění Bendiga o frašce s moukou pravdivé, tak na to doplatíme všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nedávno se měl stát zpěvák Jan Bendig terčem rasistického útoku, po kterém plakal. Maršálek z Peče celá země se rozčiloval, že jako společnost jsme stále homofobní a sto let za opicemi. Vzbudilo to diskuzi. Jenže…

Článek

V posledních dnech se povídá, že útok moukou na Jana Bendiga policie vyhodnotila jako domluvený. Tohle už historie zná, celebrity se domluví s nějakým ochotným „bláznem“, že je za pár šupů dostane na přední stránky všech bulvárních plátků ve státě - a v nejlepším možném případě vzbudí v lidech lítost a sounáležitost. Pokud je pravda, že si to Honza domluvil sám, tak tohle se mu povedlo úplně dokonale.

Bendig vzbudil lítost

Objevovalo se, jak jsme jako společnost zaostalí. Jak nenávidíme gaye, Romy, diskriminujeme. Lidé sdíleli své zkušenosti - jak Roma nechtějí zaměstnat, dát mu nájemní smlouvu. A já věřím, že tahle diskuze je prospěšná, protože subjektivně si stále všímám, že u nás ve společnosti panuje velká nenávist - teď proti Ukrajině, proti Romům už roky. Tváříme se jako tolerantní, ale většinou nejsme.

„Kriminalisté celý incident na Českém slavíkovi prověřili a detektivové z odboru extrémismu a terorismu zjistili, že oba účastníci se na celé události domluvili. Z tohoto důvodu nebyl spáchán žádný trestný čin a celý případ byl odložen,“ citoval server Novinky.cz mluvčí policie Richarda Hrdina.

Už navždy za lháře

Jestli tohle Honza udělal, tak shodí všechno, co do teď vybudoval. Zničí mu to kariéru, pošlape pověst - a to ať má policie pravdu či nikoliv. Protože teď už je vlastně úplně jedno, jestli to udělal, lidi ho vnímají jako lháře. A taková přesvědčení společnosti se velmi těžce vyvrací.

A my všichni dáme argument těm, kteří opakovaně nasazují na Romy, LGBT komunitu a další. Vždyť tu přece není nikdo, kdo by jim něco dělal, oni přehání, oni si to vymýšlí! A to není pravda. Pořád jsou mezi námi ti, kteří potřebují slyšet, že Romové nejsou špatní lidé, protože jsou to Romové. Gayové opravdu nemají stejná práva jako všichni a nejsou ve společnosti všeobecně přijímáni. Jenže upozorňovat na rasismus nebo homofobii jako žert pro získání pozornosti je jeden z největších průserů, který si budou všichni ještě dlouho pamatovat. Rest in piece Honzovo kariro. Pokud to byl žert, byla to fatální chyba. Pokud se to ukáže jako nepravda, hodně štěstí, bude to běh na dlouhou trať… Ať už tak či tak, je to obrovská škoda. Honza je nesmírně talentovaný zpěvák, který měl šanci na velkou kariéru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz