Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když vidím Výměnu manželek, hned se mi chce platit daně a sociální pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nedívej se na to, nedívej se na to. Nedá mi to. Pokaždé, když vyjde nový díl Výměny manželek, přemýšlím, co je náš právní systém ochotný tolerovat.

Článek

Mnohé z nás momentálně čekají doplatky na daních, sociálním nebo zdravotním pojištění… V mé sociální bublině je mnoho lidí, kteří opravdu dřou na tom, aby svým dětem dopřáli vše, co sami neměli. A daří se jim. Výměna manželek ale ukazuje úplně jiný lidský standard. Výjimkou není dostávat 40 tisíc měsíčně na děti a vyjadřovat se ve smyslu, že do práce se jim zrovna dvakrát nechce. Já se nedivím, kdo by šel. Takovou nástupní mzdu nedostane kolikrát ani vysokoškolák. Ale není tohle ve skutečnosti chyba našich zákonů, které něco takového vůbec umožňují?

Ke změně máme ještě daleko

Ačkoliv je to právě Výměna manželek, která má odrážet realitu dnešní společnosti, co si z takového příkladu ta společnost vezme? Je jasné, proč tvrdě pracující lidi rozčilují ti, kteří se každý den doma válí na gauči a přejí si, aby se tentokrát sociálka v odeslání dávek nezpozdila. A nemá to nic dělat s tím, že by jim tu částku někdo záviděl. Jako by se snad zdálo, že v poslední době produkce takové páry vybírá cíleně. Ale to by také dávalo smysl, chce vzbudit diskuzi. Co je lepší než sledovanost…

Můžeme se ptát - proč náš zadlužený stát rozdává desetitisíce někomu, kdo se ještě směje do televizní kamery, že nepůjde do práce? Kde se bere v lidech ta drzost, že takhle jednají - a proč náš právní systém tohle umožňuje? Proč v televizi dostávají prostor ti, kteří půl roku neplatí nájem a přijde jim to normální? Diváci mají vztek, a oprávněný.

Je to vlastně fér?

Lidi, které tu potřebujeme, lékaře, učitele, hasiče, prodavačky, pekařky, popeláře - ti všichni berou peníze, za které sotva vyžijí. Za dřinu a někdy celoživotní vzdělání, zodpovědnost, počítají mnozí u pokladny, zda jim to tentokrát na jídlo vyjde.

Ti by měli být v zájmu státu, těm by se mělo přidávat. Jsou povolání, která drží společnost dohromady. Ale zdá se, že stále přibývá těch, kteří si spočítají, že se jim zkrátka vůbec nevyplatí nastoupit do práce… Bude to výstrahou pro ty, kteří mění zákony? Nedává to stejný smysl, jako že rodičovský příspěvek dostane absolutně každý. I z „dělání dětí“ pak může být slušný byznys a přivýdělek. Neustále se u nás mluví o zadluženém státu, ale možná přeci jen rozdáváme až příliš…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz