Hlavní obsah
Rodina a děti

Mnoho povyku pro jeden zadek: Jak matky ničí svým dětem na Instagramu život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Žijeme v době moderních technologií, kdy se stalo samozřejmostí ukazovat vše. Jenže zatímco dospělí si o tom rozhodnou sami, děti se staly pouhým nástrojem k pozornosti rodičů.

Článek

Ranní snídani, menstruační kalhotky, ochlupení i pozvracené dítě. Realita, prý, kterou je třeba na Instagramu ukazovat. Je dobře, že si dnes lidé na sítích na nic nehrají? Rozhodně ano! Chceme vidět rozdíly, názory, různé líčení, svobodu v oblékání. Ale to, co je obrovský malér, jsou děti. Ty si prostě nemohou říct, co o sobě chtějí prozradit. Tak to jejich rodiče obvykle minimálně prvních šest let života vezmou za ně. Pak se někteří alespoň vzpamatují a dojde jim, že to uvidí jejich spolužáci ve škole.

Proč takhle fotíte své děti?

Je jasné, že když se vám narodí potomek, máte zkrátka pocit, že je ten nejkrásnější na světě. Příroda to tak zařídila, a tak je to v pořádku. Pochopitelně se chcete se svou novou ratolestí pochlubit všude na sociálních sítích. Někteří začnou hned, a přímo z porodního sálu s miminkem a mázkem na jeho těle (mnohdy dokonce od krve, což je pochopitelně normální, ale…) se vyfotí na Facebook. Budiž vám to přáno, ale - chtělo by mít dítě takovou fotku na sociálních sítích?

A jak to řešit ve chvíli, kdy se toho mrňouse prostě zeptat nemůžete? Občas se objeví celebrity, které se vyfotí tak, jak je dítě pozvracelo. Nebo ukážou světu „nehodu“, která se jejich ratolesti stala a teď je to všude. Když učí na nočník, důsledně popisují, kolikrát se to jejich synovi povedlo či nepovedlo. Kde museli převlékat, vytírat podlahu nebo hubovat. Fotí děti zašpiněné od jídla - protože každé dítě je zkrátka špinavé, když se učí jíst příkrmy. Ten, kdo má dítě dokonale čisté, tomu gratulujeme. Jasně, že si ho vyfotíme, protože je to vtipné a s prvním dítětem vám přijde fascinující úplně cokoliv. Ale patří to na internet? Nehledě na to, že vaše upatlané dítě nepřijde roztomilé nikomu jinému než vám, by vám mohl potomek jednou pořádně vyčinit. A to už bude pozdě bycha honit.

Nahé fotky na internetu

To, co se dá jednou na internet, to už tam zůstane. Nahé fotky dětí často končí v rukou pedofilů - záměr rodičů je přitom jasný. Například se pochlubit, že si užíváte perfektní léto na zahradě v bazénku. Babičky to také dělají často, mnoho povyku pro jeden zadek, říkaly. Jenže ono nejde o roztomilé dítě, které je šťastné, že je nahé. Jde o soukromí dítěte, které nemá sebemenší šanci se bránit. Dříve se to tak neřešilo, řekne vám starší generace. Ale není to právě ten vývoj společnosti? Že si dáváme větší pozor, respektujeme i malé děti? Že už se je snažíme pochopit, není pro nás škoda každé rány, které padne vedle, čteme studie, které přináší jiné pohledy na výchovu, než tomu bylo dříve? Není právě tohle ten progres společnosti, který bychom měli přijmout? Partnera si také nedáte nahého na Instagram, protože vám přijde sexy. Minimálně ne bez jeho svolení.

Jde o instagramové profily, které mají děti založené ještě dřív, než se narodí. Jde o porodní příběhy, které rodiče točí na YouTube. Jde o jejich pomalé krůčky a zdravotní problémy, které jejich rodiče probírají s dalšími rodiči zcela veřejně. Proč? Kdy jsme přestali chránit své děti a dáváme je na internet dobrovolně nahé? Kdy jsme se přestali bát o jejich soukromí? Jak budeme jednou argumentovat, až nám tohle naše jednání vyčtou?

A abychom nezapomněli - zcela odlišný level jsou maminky, které mají dítě jako marketingový nástroj. Člověk chápe, že dostat kočárek, Sunar, křupky i plínky zadarmo je fakt bomba, ale natáčet u toho dítě, jak ho přebalujeme… Bože, vzpamatujme se, všichni. Prosím. Pro naše děti, které milujeme nejvíc na světě. Ať se jednou nemusí stydět. Za sebe i za nás.

Zdroj: autorský článek, Instagram

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz