Hlavní obsah
Aktuální dění

Nemocnice bojují o životy postřelených z FF UK, ale influencer Dvořák si fotí zakrvácenou ordinaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Zatímco v pražských nemocnicích byl vyhlášený traumaplán, aby postřelení z Filozofické fakulty UK našli potřebnou pomoc, někteří se zkrátka rozhodli, že si nahoní „lajky“ a sdílení. A dostali za to pořádnou sodu. Oprávněně?

Článek

Během tragického čtvrtečního dne se na sociálních sítích objevila fotka od influencera Marka Dvořáka, který je pro mě tak trochu zvláštní postavičkou. A mnohdy jsem se u jeho dřívějších příspěvků zastavila, abych se zamyslela nad tím, co všechno by sdílel o mě, kdybych potřebovala jeho pomoc. Vypráví totiž příběhy, které mají druhým pomoci, za mě by však bylo fajn, kdyby měl alespoň svolení lidí o tom mluvit. Možná má, neověřovala jsem to. Neuvádí ani jména. Ale jsou jistě situace, ve kterých by druhé příbuzní nebo blízcí poznali. A to nechcete. Je to stejné, jako by terapeut vyprávěl, co jste mu řekli. Taky by vás někdo poznal, i kdyby neuvedl jméno.

Za pomoc získal slávu

Slavným se stal vlastně ve chvíli, kdy pomohl influencerce Nikol Štíbrové se záchranou syna. Snad je to záchranář? Doktor? Kdo ví. Je ale samozřejmě obdivuhodné, že zachraňuje dětem život - a pochopitelně měla Nikol mnoho důvodů, proč mu veřejně poděkovat. To také udělala. A snad alespoň jeden z nich tehdy tušil, že to pro něj znamená nový život.

Sledující mu naskakovali po tisících, začal chodit na rozhovory, napsal vlastní knihu a stal se miláčkem sociálních sítí. Je to pohledný mladý muž, má krásnou rodinu - není divu.

Nevhodná fotka lidi pobouřila

Ale tentokrát zřejmě přestřelil. I on byl jako další zdravotník v den, kdy se střílelo na FF UK, přítomen v nemocnici. Nejen, že natáčel na stories, jak zdravotníci čekají u vchodu na dalšího zraněného, ale ještě šel a vyfotil si zakrvácenou ordinaci (Urgent? Příjem?) ve Fakultní nemocnici Motol.

Měl jste raději pomoct, píšou mu kolegové

„Tak tohle se snad neděje… Musím říct, že nic horšího jsem za svojí kariéru asi neviděl. Mísí se ve mně adrenalin, lítost a vztek. Viděl jsem tady spoustu dost otrlých doktorů se slzami na krajíčku. Viděl jsem dnes věci, který musím ještě nějak vnitřně zpracovat. Hlubokou soustrast k obětem a jejich rodinám, je to šílená nespravedlnost, ztělesněný zlo, je mi to strašně líto. Zraněným brzké uzdravení. To je nejdůležitější. Druhak: Mega úctu ke všem mým kolegům, které jsem dneska sledoval. Ve @fnmotol všechno fungovalo a všichni dělali absolutní maximum. Je vidět, že když se stane fakt průser, jsme schopní všeho nechat, sejít se a fungovat jako jeden skvělej tým. Nevkládejte energii do hejtů směrem k pachateli, nezaslouží si to a zlo jen plodí další zlo. Buďte na sebe opatrní, semkněte se, pomožme obětem a pozůstalým, udělejme všichni všechno pro to, aby se nic takového neopakovalo,“ napsal si na své sociální sítě Marek Dvořák. A okamžitě dostal tvrdou kritiku. Nejen od sledujících, ale také od kolegů!

„Kolego, myslím, že v určitých chvílich byste měl odolat touze sbírat shares, likes & follows. Forma ani obsah se opravdu nehodí,psal mu Jirka U.

Chápu, že je to tragédie a že jste toho plný, ale tohle byste opravdu sdílet neměl. Je to velmi necitlivé a neuctivé vůči všem, kteří jsou touto tragédií zasaženi. A děláte přesně to, co by si ten pachatel přál. Zkuste, prosím, zvážit, zda by nebylo lépe příspěvek stáhnout. Za mě je zveřejnění přinejmenším neetické," přidala se Monika L.

„Když si představím, že tuhle fotku vidí někdo, kdo si teď říká, že třeba je to krev dcery/syna, je mi z toho zle… Některé fotky by se veřejně dávat neměly,“ přidala se Lucie M.

„Marku, jak zde psal Váš kolega. Přijít na urgent a jen fotit nebylo na místě, měl jste raději pomoct. Vašim kolegům patří velké díky,“ doplnila Lucie J.

A Jakub, zřejmě další kolega z nemocničního prostředí, nešel pro ostrá slova daleko: „Ty seš fakt hromada sra..ek. Zase zkoušíš vyrazit fame na nás všech, co jsme si to dneska odmakali. Neuvěřitelný, jak hluboko dokážou lidi v týhle sociální hanbě klesnout… Prober se, fakt. Málokdy mě někdo takhle vytočí, ale ať tobě i tý nádheře Štíbrový, která Tě udělala vsichni lucidní lidi daj dneska ban. Ubožáku,“ napsal Jakub S.

Je to za hranou?

Představa, že máte dítě v nemocnici a doufáte, že zdejší doktoři dělají vše pro to, aby vás znovu ještě jednou objalo - a pak najdete od doktora motolské nemocnice fotku zakrvácené ordinace… Je to v pořádku? Je to etické? Nebo jde jenom o hon za slávou?

Zdroj: Seznam Zprávy, Instagram, Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz