Hlavní obsah
Zdraví

Nová praxe pediatrů: Buď budete své dítě očkovat, nebo běžte jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Najít dobrého pediatra není žádný med. Doktorů je málo i v Praze, kladou si požadavky, mají přeplněno. A k tomu přichází i další otázka - budete chtít očkovat?

Článek

Budoucí rodiče se setkávají s novým trendem pediatrů. Ještě před registrací jsou dotázáni, zda budou později souhlasit s povinným očkováním. Pokud očkování odmítnou, lékaři jim hrozí vyřazením jejich dítěte ze své péče. Může si ale tohle doktor vůbec dovolit?

Najít dobrého pediatra je zázrak

Vždyť jsem byla rozhodnutá, že svému synovi povinná očkování dám, přesto mi tato konverzace byla od začátku nepříjemná. Pediatr mě upozornil, že pokud mám jiný názor, tak bychom si nerozuměli,“ stěžuje si Blanka z Prahy 9, která pár měsíců zpátky sháněla pro své nenarozené dítě pediatra. A to byla sotva ve druhém měsíci těhotenství, který je ještě braný jako rizikový. Některá těhotenství do druhého trimestru ani nevydrží. Ale v Praze v podstatě nemáte šanci čekat, musíte hledat hned. Na recenze není čas, obvykle berete toho lékaře, který má zrovna volnou kapacitu. Na vybírání to zrovna není. A to se bavíme o hlavním městě. Jak to asi funguje na vesnicích…

Na podobný problém narazila i Romana z Prahy-západ. „Mám svůj názor na očkování, nikomu ho nevnucuji. Když jsem dítě odmítla očkovat, pediatrička mi hrozila, že dceru z evidence vyřadí. Vůbec jsem nevěděla, jestli na to má právo,“ říká.

Pro takové jednání nemá lékař zákonnou oporu

Problematiku podrobně upravuje paragraf § 48 Zákona o zdravotních službách, který v žádném ze svých odstavců neposkytuje pediatrům právo dotazovat se rodičů na jejich názor ohledně povinného očkování a vyřazovat děti z evidence v případě nesouhlasu.

Praxe je ale trochu jiná. Dětští lékaři zřejmě často čelí problémům s rodiči odmítajícími očkování, a proto si předem usnadňují práci tím, že nepřijímají nové pacienty, se kterými by museli následně diskutovat. Zákon však tuto praxi nepodporuje. Případné vyřazení z evidence musí lékař pečlivě odůvodnit, a to písemnou zprávou. Zároveň nesmí vyloučené dítě z péče ohrozit.

Co z toho vyplývá?

Nedostatek pediatrů dává lékařům obrovskou moc, aby si diktovali podmínky, na které reálně nemají právo. Nikdo to neřeší, protože rodiče často musí vzít zavděk tím, co je na trhu k dispozici. Není to šílené?

Zdroj: zák. č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, v aktuálním znění, rozalio.cz, llp.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz