Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vrah ze soutěže Chcete být milionářem: Chystal masakr v pražském metru, jeho otec dělal v NATO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (placená licence)

Přezdívalo se mu lesní vrah. Chladnokrevný zabiják Viktor Kalivoda před hrůzným činem vyhrál v televizní soutěži Chcete být milionářem? částku 320 000 Kč. Za část peněz si pořídil dvě zbraně Glock 34 a zásobu střeliva.

Článek

Kalivoda dorazil do show v době, kdy ji moderoval Martin Preiss. Ten tehdy nahradil milovaného Vladimíra Čecha. Možná mu na první pohled přišel i zvláštní, ale nic nenasvědčovalo tomu, že si za výhru koupí střelivo, kterým bude brát bezostyšně životy.

Byl velmi inteligentní

Měl tajemný úsměv a z jeho pohledu nešlo nic vyčíst. Když došel k otázce za 640 tisíc, nikdo už dávno nepochyboval, že je velmi inteligentní a přesně ví, co má dělat. Geny na to měl - jeho otec pracoval v sekretariátu vedení NATO a jeho matka byla váženou zubařkou. Ve škole patřil Kalivoda k premiantům, ale studium nebylo nic pro něj - nedokončil ani jednu ze dvou vysokých škol, které studoval.

Nikdo nevěděl, že se tehdy v televizi dívá na psychopata, který pro zábavu střílí dobytek a v pražském metru chce vytáhnout zbraň. Otázka za pohádkovou sumu mu nesedla, a tak si Kalivoda domů odnesl polovinu.

Myslel na sebevraždu

Sám přiznal, že jeho prvotní myšlenky mířily k tomu, že si vezme život sám. Několikrát seděl údajně na Nuselském mostě a chtěl skočit. Neudělal to a místo toho si vybral, že bude vraždit.

Inspirovat ho měla vražedkyně Olga Hepnarová, která si vypůjčila nákladní auto a najela s ním do tramvajové zastávky plné lidí. Osm z nich tehdy zabila. Kalivoda vypověděl, že cítil, že po něm Hepnarová chce, aby dokončil její úkol.

Poprava v pražském metru

Plán byl jasný. Chtěl rozpoutat horoucí peklo přímo v pražském metru a začít tam popravovat lidi. Vyzbrojil se zbraní Glock 34 a vytipoval si úsek mezi Kobylisy a Ládvím. Jde totiž o stanici, která má nejdelší časovou prodlevu.

Nastoupil, zbraň schoval za noviny a chtěl začít střílet do lidí. Na to nedošlo, sám pak vypověděl, že vlastně neví, proč ten kohoutek tehdy nezmáčknul. Lidé, kteří s ním byli v jednom vagonu, měli tehdy neuvěřitelné štěstí.

Trénoval na dobytku

Do metra se vracel opakovaně, odcházel však s nepořízenou. Trénoval však na dobytku, například na podzim 2003 střelil do hlavy dvě krávy. Farmář to tehdy nahlásil na policii, ta ale viníka nedopadla do chvíle, kdy se jim dostal do rukou Kalivoda.

Dodával si tak odvahu, aby mohl dokončit to, co dlouhé měsíce plánoval. Chtěl poprvé vraždit.

V říjnu 2005 se vydal do lesa Nedvědice na Brněnsku, zahlédl postarší pár a usmrtil je ranami do hlavy a hrudníky. Přitom si manželé do lesa původně vyrazili jen pro trochu toho dříví.

Místo sebe zastřelil muže

Snad, že ho tížilo svědomí, vyrazil do lesa znovu a chtěl spáchat sebevraždu. Na to nedošlo, a tak zvolil jinou možnost. Na Kladensku zastřelil muže, který si vyrazil na procházku se psem.

O pár dní později si vyhlédl dalšího muže, ale od záměru vrah naštěstí ustoupil. Na konci října byl dopaden policií, to už ho mezitím veřejnost překřtila na lesního vraha.

Policisté šli na jistotu

Stačilo jim k tomu málo. Kalivoda na místa vražd vždy přijel autem své matky, a tak stačilo jen porovnat dvě vraždy s tím, co už věděli. Zatknout ho šli s plným přesvědčením, že se nemýlí.

Před soudem Kalivoda neprojevil žádnou lítost a skoro to vypadalo, že si o nejvyšší trest říká. Vyšetřovatelům pak řekl, že svých činů nelituje. Za mřížemi strávil jen chvíli. V roce 2010 spáchal sebevraždu, podřezal si žíly.

Zdroj: autorský článek, aktualne.cz, CNN Prima News

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Film Lesní vrah

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz