Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výměna manželek ukázala, jak jsme jako národ omezení a máme zkreslený pohled na to, co je normální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem TV Nova

Tohle tvůrci Novy rozhodně čekali. Když na televizní obrazovky pustili příběh Domči a Káti, bylo jisté, že se to neobejde bez zlých komentářů. A to zejména pro plavovlasou Dominiku, která dřív bývala Pepa.

Článek

Diskuze na sociálních sítích běží už od minulého týdne, kdy se kontroverzní díl objevil v placené videotéce Voyo. Jde o jeden z divácky nejatraktivnějších dílů, který letošní řada nabídne. Své o tom ví i režisérka a producentka projektu Jana Rezková, která už dopředu pozná, co se bude líbit.

Domča pobouřila diváky na sociálních sítích

„Výměna je pokaždé jiná, samozřejmě se opakují nějaké stereotypy, ale máme se stále na co těšit. Každé natáčení je nová výzva, i po tolika letech nás stále něco překvapuje, proto asi u tohoto projektu nelze vyhořet. Já mám ráda každý díl, ale vzpomínám na díly, kterými jsme překročili nějakou hranici. První mezinárodní výměna v Rumunsku je moje srdcová záležitost, dodnes se s rodinou z Bígru stýkám. Samozřejmě první gay pár ve výměně se také řadí mezi mé přátele. Divácky atraktivní jsou i díly s VIP, rádi ukazujeme, že i tito lidé jsou schopni se postarat o běžnou domácnost,“ říká režisérka a producentka Jana Rezková.

Zřejmě tak nebyla ani překvapená, že Káťa s Domčou se řeší po celém internetu. Domča totiž prochází tranzicí. Dříve to býval Pepa, otec Katčiných dětí. I navzdory takové změně se ženy snažily žít nadále společně. Kátě ale chyběl muž, a tak si jednoho našla. Nevěru nesla Domča velmi těžko. Možná, že to nakonec zasadilo jejich vztahu poslední ránu, protože dnes už spolu prý dámy nežijí. Zůstaly ale kamarádky.

Foto: se souhlasem TV Nova

Loučení to nebylo jednoduché

Je mi jich líto, psali diváci

„Vzala si na počátku muže, přece. Není divu, že už se necítí jako žena. Vždyť on není vůbec ve své masculine energy. Je mě jich obou vlastně líto,“ psala divačka Lena na sociální sítě. „Žena je celou dobu na chlapy a kvůli svému chlapovi se musí stát lesbou. Tak to je hodně sobecké,“ píše rozčíleně Dominika. „A tu změnu mu jako někdo zaplatí z veřejného pojištění? Hlavně, že na děti peníze nejsou! A na tyhle kraviny jo!“ rozčiluje se Věra.

„Vždyť je ten chlap nemocný,“ píše divák Vašek. „Je to proti přírodě!“ přidává se znalá Jarmila. A dohady na sebe nenechaly dlouho čekat. Komentující se rozdělili na dva tábory - ten, který Domče fandí, a ten, kdo ženu zcela odsoudil. Když jde při změně pohlaví člověk do televize, bohužel musí počítat s tím, že ho lidé budou soudit a hodnotit.

Co je normální?

Ale není právě tenhle díl odrazem naší společnosti, která stále neumí přijímat odlišnosti? Proč tolik soudíme člověka, který se rozhodl následovat své pocity a přesvědčení nelehkou cestou? Není škoda, že se neumíme jako společnost podpořit místo toho, abychom někoho zařazovali do škatulky „normální? Kdo vlastně určuje, co je normální? Byly doby, kdy nebylo normální ani milovat osobu stejného pohlaví.

Ještě za druhé světové války se za homosexualitu lidé zavírali a pouštěl se jim do hlavy proud. Však diváci Zlaté labutě dobře vědí! Teď stojíme na prahu další změny a přijetí - osob, které touží po změně pohlaví, které se nechtějí definovat jako žena, nebo muž. Jsme schopní vůbec něco takového akceptovat? Nebo se snad znovu pouštíme do boje, který bude dlouhý a bolestivý? Budiž to pro Domču zkouškou, že si musí své místo na světě vybojovat znovu - bohužel…

Zdroj: úvaha autorky, TV Nova

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz