Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zákaz ohňostrojů 2023: Je to smrt byznysu v oblasti pyrotechniky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zákaz ohňostrojů přišel jako na zavolanou. Ačkoliv tentokrát se nese ve stínu tragické události na filozofické fakultě, ve skutečnosti po takovém omezení volají ochránci zvířat už dlouho. A nejen ti.

Článek

Nabízí se však otázka, zda to není jen první krok k plošnému zákazu. Ohňostroje mají (nejen u nás) svou tradici. Na ten silvestrovský do Sydney se sjíždí lidé z celého světa. Ale stál častěji jde o veselí, které lidi otravuje. Děti se ho bojí. Zvířata trpí. Přijdou tací, kteří budou argumentovat slovy, že když to šlo jednou, půjde to znovu.

Je to důležitý milník ve světové historii?

Ve skutečnosti vlastně není důvod, abychom v půlnoci hojně spustili petardy a vzbudili tím všechny, kteří se rozhodli na příchod nového roku nečekat. Příležitost k lukrativnímu byznysu mají ti, kteří najdou cestu, jak zařídit ohňostroj bez dělobuchů. Jistě už takové produkty existují. Ale upřednostňované jsou jen sotva.

Bude pyrotechnický byznys umírat? Zasáhne ho to natolik, že prodejci i firmy zkrachují? Je až překvapivé, jak se snažíme přírodu naučit akceptovat vše, co jako lidi vnímáme zábavné. Ale na otázku, k čemu je to dobré, nemá odpověď nikdo z nás.

Co je vlastně normální

Možná stojíme na počátku nové éry. Kdy vše staré, jak jsme to jen znali dřív, se stává otravným, nebezpečným, ohrožujícím. Budeme hledat alternativy, ptát se, co jsme ochotni obětovat.

Jeden ze starostů obcí argumentoval, ať se nezakazují ohňostroje kvůli střelbě na pražsé fakultě, ať se vrátíme do normálu. Ale jsou bujaré novoroční ohňostroje doprovázené dělobuchy normální? Nebo jsme si na ně jen zvykli?

Zdroj: úvaha autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz