Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdravotní pojišťovny zaměstnávají zbytečné lidi. Příspěvky na očkování to dokazují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Chcete nepovinné očkování pro dítě? Není problém, pojišťovna vám přispěje, ale musíte si vyplnit žádost. Dává tahle byrokracie smysl?

Článek

Pozastavila jsem se nad tím, jaký význam má zaměstnávat desítky lidí, kteří pravděpodobně vyřizují žádosti o příspěvky, místo toho, aby doktor řekl: „Hele, tohle dávat dítěti nemusíte, ale pokud chcete, je to k dispozici.“ Nedávalo by to větší smysl?

Přidáme na to, ale jen když si vzpomenete

Už takhle je u nás kvalitní zdravotní péče nedostupná takřka všem, v USA by se divili, nad čím my se tu rozčilujeme. Ale proč přidávat administrativu někam, kde nedává smysl?

Chápu to například u těhotných - tam máte nějaký budget, který můžete vyčerpat na různé věci - vitamíny, screeningy, snad i monitor dechu. Ale příspěvky na očkování mají jasně daný důvod, na základě kterého se dají čerpat. U VZP musíte nafotit účtenku, očkovací průkaz, vyplnit žádost, uvést znovu číslo účtu (vážně, kdo si ho pamatuje?), odeslat to. Čeká tam někdo, kdo to zkontroluje, kdo to musí zprocesovat, ty peníze poslat.

Luxus naší země je ve zdravotní péči

Možná, že ty příspěvky máme, aby bylo vidět, že zdravotní péče stojí peníze. U nás si ani nikdo neuvědomuje, jaký luxus tady v tomto ohledu máme. Umíme si na vše stěžovat, na drahotu, bydlení, ale že když potřebujeme, záchrany života se tu dočká i ten, který zdravotní pojištění nezaplatil ani nepamatuje, na to už se nikdy neohlíží.

Že si žena porodí bez toho, aby musela cokoliv platit, že novorozené dítě kontroluje pediatr co týden, aby se ujistil, že je v pořádku. Možná jsem si odpověděla. Možná je to vážně kvůli tomu, aby to „nebylo tak zadarmo“. Ale stejně je to akorát zbytečná práce pro lidi, kteří by se určitě jinde uplatnili více…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz