Hlavní obsah
Aktuální dění

Zvrácený byznys na TikToku: Pošlete mi tuleně a já vám vyložím budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kde jsou časy milované Jolandy! Kartářky se teď přesunuly na TikTok, kde za dárečky řeknou, co budete chtít. Podivný byznys jim někdy vynáší až desetitisíce. Jak to dělají?

Článek

Najednou se na platformě TikTok vyrojily vědmy, kartářky a čarodějky jako houby po dešti. Platforma totiž nabízí funkci živého vysílání, při kterém vám lidé mohou posílat dárečky. A to někdy pořádně drahé.

Posílejte dárečky, řeknu všechno

Abyste mohli svého milovaného influencera (nebo tedy kartářku) obdarovat, musíte si dobít zlaťáčky. Za deset korun jich získáte 27, za 6 990 Kč 16 500. Záleží, jaké dárečky chcet posílat. Za výklady chtějí obvykle české tvůrkyně tuleně (399 zlatých) nebo corgiho (299 zlatých). Ti nejštědřejší pošlou klidně „Univerzum TikTok“ za 44 999 cingrlátek.

Můžete se ptát na otázky, oblasti (kariéra, zdraví, láska, finance) - všechno je k dispozici. Nedávno vysílala jedna slečna (jméno si nechme pro sebe, když nemáme vyjádření druhé strany) a rozčilovala se, že dnes nikdo neposílá dárky, všichni by prý chtěli všechno zadarmo. Přitom ten byznys je jednoduchý. Jejich videa, která publikují zdarma, obvykle začínají větou: „Pokud se vám zobrazilo toto video, je určené pro vás…“ Podmínkou většinou je, abyste video sdíleli, jinak se vám přání nesplní - a noví sledující se jen sypou! A ti, kteří jsou ve svízelné situaci, rádi podlehnou vidině lepších zítřků. Pokud své tvůrce znají z těchto videí, rádi jim pošlou nějakou tu kačku i v živém vysílání. Co na tom, že se obvykle dozví, že změna je za dveřmi. Přichází nová láska. Už brzy se začne dařit v práci. Získáte velký obnos peněz. Všechno bude dobré. V dobré se také obrací… Psychologové na to mají jednoduchou poučku.

Barnumský efekt (též Forerův)

Jde o označení psychologického fenoménu, který lze vysvětlit tendencí člověka akceptovat vágní a vysoce zobecněné osobnostní popisy jako přesné a výstižné vzhledem k němu samotnému. Je pojmenován podle cirkusového umělce P. T. Barnuma, který ve svých vystoupeních dával zkrátka každému kus něčeho. Poprvé tento efekt popsal psycholog Bertram Forer v roce 1949.

Ten předložil několika studentům psychologie dotazník, na základě něhož vytvořil zdánlivě unikátní popis osobnosti každého z nich. Studentů se pak ptal, jak to na ně sedí. Většina z nich hodnotila popis jako velmi dobrý, skoro polovina dokonce řekla, že výborně vystihuje jejich osobnost. Forer všem ale rozdal naprosto shodné papíry. Text zkonstruoval z astrologické knihy.

Níže krátký výňatek z popisu, který studentům rozdal:

Máte potřebu, aby Vás druzí měli rádi a obdivovali Vás, nicméně máte sklon být k sobě relativně kritický. I když máte některé slabé stránky, jste obecně schopen je vykompenzovat. Máte značně nevyužité rezervy, které jste zatím nezúročil ve svůj prospěch. Uvnitř jste disciplinovaný se schopností sebekontroly, navenek však někdy působíte nejistě. Občas máte vážné pochybnosti, zda-li jste učinil správné rozhodnutí či udělal správnou věc. Preferujete určité množství změny a pestrosti a jste nespokojený, když jste sevřen omezeními. Jste hrdý na svou schopnost samostatného myšlení a neakceptujete výroky ostatních bez uspokojivého důkazu. Nezdá se Vám moudré být příliš otevřený při odkrývání sebe sama ostatním. Někdy jste společenský, přátelský a pospolitý, zatímco jindy jste spíše uzavřený, opatrný a rezervovaný. Některé z Vašich ambicí jsou spíše nerealistické.
Bertram Forer, popis studentům

Jak fungují horoskopy

Nepřekvapí vás, že na stejném principu fungují horoskopy. Stačí napsat, že: „Dnes se vám bude opravdu dařit. Pokud jste do této chvíle měli problémy v práci, vyřeší se mávnutím proutku. Neusínejte však na vavřínech a dál pracujte na tom, co jste si vysnili.“ S trochou štěstí se v tom najde polovina představitelů generace Y i Z. Stačí, aby se to formulovalo natolik neurčitě, že si v tom každý najde něco, co ho charakterizuje.

Opakem by byl horoskop, který by říkal: „Váš mladší milenec vám něco tají. Partner, který teď získal práci ve stavební firmě, se už brzy dozví pravdu. Buďte také obezřetní při podpisu nové smlouvy, ta práce pro vás není. S tou hnědou barvou na vlasy jste to přehnali. Kamarádka z vedlejší vesnice k vám není upřímná.“ To už bude někdo číst a řekne si - ten horoskop za nic nestojí, vůbec to na mě nesedí.

Proč to holkám tolik vynáší?

Byznys, který se na TikToku zrodil, má vcelku jednoduchý základ. Žijeme v době afirmací, manifestací, vizualizací - a bůh ví čeho ještě. Lidé chtějí věřit, doba je těžká - nebyla mimochodem každá doba něčím těžká? No nic…

Profese kartářek je stará jako lidstvo samo. A jelikož se jedná o subjektivní výklad, nikdy kartářka neudělá chybu. Když vám řekne, že si brzy najdete lásku, přestanete být zapšklí a zoufalí, budete se na svět usmívat - a bingo! Fešák jako z Pobřežní hlídky je tu. Nemůže za to kartářka, ale protože se konečně netváříte jako kyselá okurka, i tak si ale nakonec řeknete, že ta milá dáma měla pravdu.

Navíc je to byznys takřka nekonečný. Když prodáváte telefony, lidé si od vás telefon koupí a přijdou za pár let. Rady ale chtějí pořád, ono se přeci neustále něco děje. Jednou jsou to trable s láskou, pak nemáte peníze. Je to ale podobné, jako s těmi e-booky a kurzy na Instagramu, kde vás naučí, jak si do života přitáhnout hojnost a už nikdy nesedět smutně v koutě. Takový „syndrom týraného psa“ - když se k vám najednou někdo chová hezky, dává vám „nažrat“ a ještě k tomu naději?

To by bylo, abyste ho okamžitě nemilovali a nezískali si k němu důvěru. Otázkou je, jaké životy mají ve skutečnosti ty, které si pár větami na TikToku vydělávají desetitisíce, prodávají své vlastní věštecké karty, magické náramky nebo požehnané erotické pomůcky, aby se ve vás probudila konečně ta pravá bohyně. Mimochodem, není to tak dávno, co „požehnané vibrátory měsíční energií“ našli sledující na čínském e-shopu za pár korun. Požehnaně nevypadaly, ale požehnaně s dopravou zdarma jich tam opravdu bylo…

V dnešní době, kdy může kdokoliv dělat na sociálních sítích (skoro) cokoliv, je tak jednoduché využívat toho, že někdo zkrátka neprožívá to nejšťastnější období… Tím spíš, když se věštecké umění zkrátka nedá nijak dokázat.

Zdroj: autorský článek, zoom.iprima.cz, TikTok, iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz