Hlavní obsah
Umění a zábava

Cena bezpečí: Dvacátý pátý ročník Jednoho světa dnes odhaluje téma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jeden svět

Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet.

Článek

Festival letos přináší do kin téměř devět desítek dokumentárních filmů o lidských právech a jejich porušování. Pro letošní ročník zvolil téma Cena bezpečí.

Dvacátý pátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se uskuteční od 22. března do 2. dubna ve 28 městech po celé České republice. V Praze festival proběhne od 22. do 30. března 2023. Vybrané filmy budou po skončení festivalu dostupné ke zhlédnutí na platformě Jeden svět online. Jeden svět se za 25 let své existence rozrostl v největší akci svého druhu na světě.

„Pro letošní ročník jsme se rozhodli nabídku rozšířit o debatní program, který je rovnocenný tomu filmovému, a dát větší prostor virtuální realitě. Ta měla v minulých letech vždy velký úspěch, a i proto jsme se rozhodli vytvořit z ní soutěžní kategorii,“ představuje novinky festivalu ředitel Ondřej Kamenický.

Festival, který znovu proběhne v březnovém termínu, nese podtitul Cena bezpečí.

„Všemi filmy letošního ročníku prostupuje téma nejistoty a hledání bezpečí. Ať už jde o pocity finančního zajištění, rodinného zázemí, anebo jistoty garantované státem, pro každého z nás tato spojení znamenají něco jiného. I cena, kterou jsme za bezpečí ochotni platit, je pro každého jiná. Sloganem Cena bezpečí bychom proto chtěli přimět publikum napříč ČR k zamyšlení a vzájemnému respektu k různorodým projevům strachu,“ popisuje Kamenický.

Vybrané filmy, novinky mezi filmovými kategoriemi a debatní program, bude festival odhalovat v průběhu února. Ve středu 1. března se pak publikum může těšit na zveřejnění kompletního programu aktuálního ročníku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz