Článek
Díky internetu si můžeme prakticky okamžitě opatřit nepřeberné množství informací. Prakticky tak není možné, že by dnes někdo netušil, jak se má zbavit těch několika kilogramů, které mu kolem pasu přebývají.
V minulosti ale nezbývalo nic jiného, než se spolehnout v lepším případě na obvodního lékaře, v tom horším na rady z časopisů, od kamarádek nebo zaručené babské metody, které si předávala často celá vesnice.
Výběr potravin za socialismu byl navíc mnohem omezenější, než jsme zvyklí dnes. V obchodě kolikrát najdete dokonce i takové druhy ovoce a zeleniny, že si možná ani nejste jistí, jak se jmenují a k čemu byste je mohli použít. Naše babičky se ale při sestavování redukčního jídelníčku spoléhaly na to málo, co bylo k dispozici.
Na rady Rajka Dolečka lidé nedbali
Že je potřeba jíst ovoce a zeleninu, věděl již tenkrát pochopitelně každý. Potíž ovšem byla v tom, že šlo často spíše o teorii. V jídelnách nebo restauracích většinou dominovala typická česká kuchyně a zelenina sloužila maximálně jako obloha. Zanedlouho se tak ukázalo, že československá populace se začíná zakulacovat. Nejprve to společnost vnímala zkrátka jako znamení, že se nám v socialistické zemi žije dobře, lékaři ale bili na poplach.
Na scéně se proto objevil legendární propagátor zdravého životního stylu - docent Rajko Doleček. Pravidelně udílel svá doporučení v rozhlasovém vysílání, v televizi a dokonce napsal také několik knih o zásadách zdravého stravování. Mnoho žen ale chtělo spíše rychlý váhový úbytek s minimem úsilí, než trvalou změnu. Proto se uchylovaly k nejrůznějším pochybným dietám.
Jednodruhová dieta fungovala, ale jinak, než čekáte
Jedním z velkých hitů byly jednodruhové diety. Nejprve to byla vajíčková, poté bramborová nebo jogurtová. Princip byl jednoduchý, stačilo pouze konzumovat pouze onu jedinou položku, a to v libovolném množství. Lidem se to zamlouvalo, protože šlo vesměs o potraviny, které byly bez problému k dostání a navíc odpadaly starosti s plánováním jídelníčku nebo počítáním kalorií.
Některé ženy tímto způsobem skutečně zhubly, ačkoliv se to zdá neuvěřitelné. Důvod je ale prostý. I ta nejlepší pochoutka vám totiž začne za chvíli jít na nervy, pokud nebudete jíst nic jiného. Po čase tak zkrátka jedly méně a méně, jen aby nemusely znovu jíst například vajíčko.
Módní vlna bodové diety
Další velmi moderní metodou hubnutí byla bodová dieta. Nejspíš jste všichni slyšeli její žertovnou definici „co vidím, to zbodnu“, jednalo se ale o něco jiného. Každá potravina byla ohodnocena určitým množstvím bodů - a to jak potraviny zdravé, tak naprosté neřesti jako třeba topinky nebo majonéza.
Pro udržení váhy stačilo sníst potraviny se součtem bodů v hodnotě 60. Pro zhubnutí dvou kilogramů týdně jste poté ubrali a museli jste si vystačit pouze se 40 body. Komu to stále bylo málo, mohl také nasadit drastických 20 bodů. Že se později zákonitě dostavil jojo efekt, nejspíš není třeba vysvětlovat.
Hubnutí pro alkoholiky
Jednou z nejkontroverznějších diet byla bezesporu vinná dieta. A určitě zde není řeč o konzumaci hroznů. Bylo nutné z jídelníčku vyřadit soli, tuky a bílkoviny. Většinu jídelníčku tvořilo suché pečivo, které se velmi štědře zapíjelo vínem. Překvapivě tuto metodu doporučovali dokonce i lékaři a byla také součástí některých lázeňských programů.
Háček byl v tom, že někteří pacienti měli předepsaný třeba celý litr vína denně. V šedesátých letech se tak vinná dieta přestala doporučovat, protože se stala (nejspíš oprávněně) trnem v oku bojovníkům proti alkoholismu.
Zdroje:






