Hlavní obsah
Knihy a literatura

Černá luna řádí jako černá ruka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindra Strelec, Obálka: Charles Eisen, Lukáš Tuma

Když se vám zjeví Lucifer, aby vás požádal o malou službičku, je to vždycky problém. Zvlášť když se ten problém jmenuje Lilith.

Článek

František Kotleta
Černá luna
Tobiášův řád 2
Dobrovský s.r.o., v edici Fobos 2024

Město světlá nad Sázavou má zhruba šest a půl tisíce stálých obyvatel. Pokud má místní ženská věznice plný stav a plně obsazenou směnu všemi zaměstnanci, je to ještě o tisícovku duší víc. Aktuálně je pak mezi těmi zaměstnanci i Filip Aksamit a jeho sestra River a na druhé straně mříží Aleša, která je také ábéčko a navíc Filipova holka. A důvodem jejich přítomnosti je prosté, i když zpočátku těžko uvěřitelné sdělení Filipova otce, tedy samotného Lucifera. Lilith utekla z pekla a stopa vede právě do ženské věznice. Netrvá pak dlouho a počet obyvatel Světlé nad Sázavou začne po desítkách ubývat. Uvolní se tak spoustu tabulkových míst nejen u Vězeňské služby ale i u kriminálky a GIBSu.

V úvodních kapitolách František Kotleta nenásilně připomene důležité milníky předchozí knihy Černá smečka, osvěží čtenáři fungování Tobiášova řádu i funkci důchoďáku. Čtenář pak zjistí, že Lucifera neopustila touha po tom, aby pro něj Filip zplodil se svou sestrou dokonalou schránku pro pobyt na Zemi v živém těle. Zatím se tak musí spokojit s více či méně čerstvými mrtváky. Filip také zabrousí do své minulosti, kdy byl svojí matkou zasvěcen právě Lilith, a tak se tak stala jeho první „holkou“. Vše podstatné z minulosti je tak na úvod shrnuto, popřípadě se v případě potřeby vynoří i v průběhu dalšího vypravování.

František Kotleta dlouho nechodí kolem horké kaše a jak jeho čtenář očekává, rozehraje poměrně záhy krvavé preludium. A pekelní psi z předchozí knihy byli v podstatě jen smečkou roztomilých chlupáčů, protože chiméry složené z různých zvířecích částí jsou opravdu vražedné a je jich opravdu hodně. A protože za vším je třeba hledat ženu, v tomto případě ženu přímo démonickou, je jasné, že právě Lilith je osnovatelkou všeho zla. Jenže se začíná zdát, že tentokrát není nic jednoduše černobílé a Filipa a jeho spojence čeká nejedno překvapení. Z historie se začínají vynořovat nové skutečnosti a hranice mezi těmi dobrými a zlými už najednou není tak zřetelná.

Přemýšlím, jestli vůbec psát, že si čtenář rozhodně užije dostatek krve, sexu, hodně nekorektního humoru a spoustu vystřílených nábojnic, protože přesně tohle od této knihy očekává. Ale vlastně ano, proč to nenapsat. Takže přesně, jak čtenář očekává, užije si vše výše zmíněné měrou vrchovatou. A i když to očekává, určitě se nudit nebude, protože František Kotleta se zatím dokáže neopakovat a píše tak, aby nenudil. A jak je jeho zvykem, dostane svých pár vteřin slávy v jeho knize i několik současných „osobností“. Jen namátkou se této krvavé taškařice alespoň v letmé zmínce zúčastní letošní půlkulatá oslavenkyně Helena Fibingerová, Václav Klaus, Zdenda Pohlreich, Alena Schillerová nebo Tomáš Klus. Měrou vrchovatou pak dostane naloženo nejen Jarda Dušek ale i zahraniční host kozomrd Erdogan (citace). Dojde pak i na pár popkulturních odkazů – ten z prvního Terminátora vyloženě potěšil. Řekl bych že příběh celkově jede na hodně svižné vlně a celkově se drží v rámci logiky, kterou autor pro tento svět vytvořil. Jenže…

Jenže, některé samotné části v logice trochu pokulhávají. Poprvé jsem se zarazil u scény, kdy stojící bachařce upadnou klíče a ona se pro ně zvedne. Osobně bych se spíše sehnul. A tohle rozhodně není jediná nelogičnost, kterou v ději najdete. Navíc mají některé věty podivnou stavbu a působí tak kostrbatě. V případě knihy Černá luna tak na několika místech nejspíš selhala závěrečná redakční práce. Snad to bude u dalšího pokračování Tobiášova řádu opět lepší, protože Černá smečka takovými neduhy netrpěla.

Hodnocení: 70 %

Anotace:

Když se vám zjeví Lucifer, aby vás požádal o malou službičku, je to vždycky problém. Zvlášť, když se ten problém jmenuje Lilith, která je na útěku z pekla poté, co velkému šéfovi provedla něco nepěkného. Může to být horší? Jistě. Když jste lovec démonů a shodou okolností je Lilith vaše první holka. A Lucifer váš otec. František Kotleta se vrací do světa Tobiášova řádu, svérázných bojovníků proti démonům.

Informace:

Vydáno: 2024, Fobos
Počet stran: 384
Obálka: Charles Eisen, Lukáš Tuma
Jazyk vydání: český
Vazba knihy: měkká / brožovaná
Forma: kniha
ISBN: 978-80-277-4317-9

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz