Hlavní obsah
Knihy a literatura

Lionet: Osm magických detektivek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Maffet Šouflová, Straky na vrbě

Úžasný přebal knihy kromě samotného doktora a londýnského koronera Lioneta zobrazuje i několik detailů, které se váží přímo k jednotlivým povídkám.

Článek

Jana Maffet Šouflová
Lionet & jiné podivné případy
Straky na vrbě 2023

Úžasný přebal knihy kromě samotného doktora a londýnského koronera Lioneta zobrazuje i několik detailů, které se váží přímo k jednotlivým povídkám. Proč je zde ale maska morových doktorů, letící sova nebo kočka majetnicky držící lidskou lebku, na to už si každý čtenář musí přijít sám. A objevování to bude věru zábavné. À propos, co se týče přebalu knihy, aby nedošlo k nějakému poškození, ještě před otočením první stránky jsem ho sundal a díky tomu zjistil, že i samotná vazba je neméně povedená. Z tohoto pohledu tak mají Straky na vrbě první palec nahoru.

Jana Maffet Šouflová předkládá v této sbírce osm povídek, které vznikaly v průběhu posledních dvaceti let a jejichž pojítkem napříč staletími je slovutný londýnský koroner Lionet. Neznamená to ale, že by ve všech byl hlavní postavou. V některých je jeho přítomnost jen letmá, ale to rozhodně není na škodu. Povídkám tak nehrozí jistá stereotypnost, a i díky různým vypravěčům dokáží neustále udržet čtenářovu pozornost.

Zadní strana přebalu láká na osm středověkých měst, osm fantasy povídek plných magie, záhad a černého humoru. A vše je to bezezbytku pravda. Ona černo humornost mne opravdu několikrát donutila k poměrně hlasitému smíchu, najmě v pasážích, kdy autorka tasí svůj vtípek v poměrně překvapivém okamžiku – tímto se za svůj úsměv omlouvám lvu u nohou rytíře Bruncvíka. Stejně překvapivá může být ona magičnost. U několika povídek se zdá vyšetřování být magie takřka prosté, aby se nakonec vyjevila jako jeden z prubířských kamenů. Nikdy ale nepůsobí jako berlička k pointě, ale vždy jako logický důsledek děje.

Jednu z povídek jsem kdysi četl v antologii Písně temných věků, ale to je už je tak dávno, že všechny povídky pro mě de facto byly nové. Stejně jako postava samotného Lioneta, který si okamžitě získal moji náklonnost. A nebyl zdaleka jediný. Snad v každé povídce se skrývá zajímavá figura či figurka, která jí dává šmrnc. Slovutný bard a básník sir Vivian z Killburnu je příkladem jedné z nich. Strasti, které mu autorka postavila do cesty hraničí až s jistou zlomyslností. Ale i tady se nakonec vše v dobré obrátí.

Pokud máte rádi historické detektivky, v tomto případě navíc okořeněné dávkou magie a humoru, někdy plných situací až na hranici absurdity, je tato kniha přesně pro vás. Navíc, autorčin jazyk je barvitý, nenudí, a místy jsou její opisy až takřka básnické. V každém příběhu pak na čtenáře čeká nějaký originální nápad zasazený do historických reálií, které přibližují tehdejší dobu. A rozhodně se tak neděje s přílišnou dávkou idealismu. Přece jen to byl středověk. Autorka pak dokáže uhodit i na notně děsivou strunu.

Kniha dokazuje, že Jana Maffet Šouflová není jen harfenistkou, neskutečně nadanou ilustrátorkou, ale i velmi dobrou spisovatelkou. Až by jednoho lehce bodl osten závisti. Každopádně by se po panu Bohumilu Císařovi mohla stát další laureátkou ceny Zasloužilý všeumělec. Obraz s lokomotivou a srnkami si může konec konců namalovat sama. Jenom nevím, kde bych sháněl nějaký ten orchestrion.

Hodnocení: 80%

Foto: Jana Maffet Šouflová

Lionet

Anotace:

Osm středověkých měst, osm fantasy povídek plných magie, záhad a černého humoru. Spolu s londýnským koronerem Lionetem vyřešíte spor mrtvých profesorů, v Canterbury rozlousknete záhadu vonícího nebožtíka, navštívíte zimní Londýn, kde právě ohledávají tělo nešťastného anděla, a ve slavném Glastonbury zjistíte, zda může kočka sežrat člověka.

Lionet si přizval i pár přátel, kteří vás vezmou do dalekého Irska či do lázeňského města Bath, kde řádí záhadný mor.

Povídková kniha volně navazuje na svět Londýnských svitků, do středověké Anglie však vnáší zábavnou hravost a větší dávku magie.

Autorčiny stránky: Maffet

Informace:

Vydáno: 2023 , Straky na vrbě
Edice: Česká fantastika (161.)
Ilustrace/foto: Jana Šouflová
Autor obálky: Jana Šouflová
Vazba knihy: flexovazba
Formát: Vazba
ISBN: 978-80-88346-25-8

Domovská stránka: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz