Hlavní obsah
Knihy a literatura

Severní den jako stvořený pro steampunkový příběh

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindra Strelec, obálka: Martin Stehlík

Pilíře, předchůdci i věčný déšť. Prožijte si svůj severní den…

Článek

Ondřej Blaho
Severní den
Mystery Press 2024

Léty prověřené a mnohokrát potvrzené přísloví říká, že vše zlé je k něčemu dobré. A to dobré, co vzešlo z covidového času je právě tato kniha, protože jak se praví v medailonku autora přímo na stránkách Mystery Press: „Dosud napsal asi pět desítek kratších či delších povídek, ale až během pandemie covidu-19 se rozhodl uskutečnit svůj sen a napsal román Severní den.“

Severní den neboli Nordtag není úplně pohostinné místo. Přesto si ho před dvěma stovkami let vybrali První, aby zde, po svém útěku z Kontinentu, nalezli nový domov. Neodradili je staré trosky, ani pozůstatky podivných konstruktů, které tu a tam nalézali. Vše bylo patrně lepší než zůstat na Kontinentu. Po dvou stoletích, během nichž byla vybudována nová města, stanoven zdánlivě pevný řád pod dohledem Církve a Pilířů, však přichází změna, která je předznamenána zdánlivě nekonečným deštěm. Navíc se v ulicích nejen Středového města zjevují vykladači nové víry, proti nimž nikdo nezakročí. Celý Severní den tak čekají velké změny.

Ozubená kola, plynové lampy, unikající pára, klíčky určené k natahování mechanických konstruktů. To vše najde čtenář na obálce knihy a všechny tyhle propriety znamenají jediné – steampunk! Jenže Ondřej Blaho se nenechává omezit žánrovou hranicí a jeho kniha tak představuje velmi originální svět. Stejně jako prospektoři objevují dávné konstrukty nebo jejich části, musí i čtenář jeho svět objevovat postupně. Nedostane polopatickou lekci z dějin Nordtagu ani z jeho současného fungování. Všechno si musí sám poskládat a objevit. A ono objevování, přicházení věcem na kloub, je rozhodně jedním z kladů knihy.
Odhalování rámce příběhu, historie místa, zvyky i uspořádání života – to všechno je odhalováno poznenáhlu, občas jen tak mezi řečí nebo v myšlenkách postav.

Kniha je rozdělena celkem do čtyř dílů, z nichž každý má svůj prolog. A ten první je velmi důležitý díky jménům, které se objeví na jeho konci. Od počátku se pak kniha odvíjí v několika dějových liniích, v nichž vždy dominuje jedna z postav. Navíc se celkem pravidelně střídá současnost s pohledy do minulých dějů. Zmatení čtenářů se autor vystříhal díky jednoslovné poznámce pod názvem každé kapitoly – je tak zřejmé, zda se jedná o přítomnost nebo retrospektivu.

Z počátku jsem měl z knihy dojem jakési dějové roztříštěnosti díky tomu, jak autor používá velmi krátké kapitoly, některé jen o délce tří nebo čtyři stran, a skutečně v každé z kapitol skočí na jiné místo, k jinému hrdinovi. A i když krátké kapitoly zůstávají, ona roztříštěnost postupně mizí s tím, jak se osudy jednotlivých postav začínají sobě přibližovat a postupně i proplétat. V tu chvíli začínají kratičké kapitoly hnát příběh hodně svižně vpřed. Postupně čtenář nabývá dojmu, že všechno souvisí se vším.

Severní den je jako freska, možná jako mozaika, která zpočátku nemá všechny blýskavé dílky na správných místech a některé možná i chybí. A čtenář musí dát autorovi šanci, aby těmi dílky posouval podobně jako šachovými figurami, až se ocitnou na těch správných místech. Až další dílek zapadne, kam má, a poodhalí další část spletitého příběhu, který pramení hluboko v minulosti, ale jenž mocně ovlivňuje přítomnost. Některé dílky pak nesměle dávají nahlédnout i k dějům budoucím a probouzí tak čtenářův zájem a zvědavost. Samotnému vypravování pak pomáhají drobné jazykové nuance i nezvyklé názvosloví, který příběhu propůjčují pocit jinakosti a tajemna.

Severní den má snad nejsilnější epilog, jaký jsem kdy četl. Zároveň by se totiž mohl označit i jako prolog dalšího dílu. Největší chybou knihy tak je stránka hned za jejím obsahem. Odhaluje totiž, že Nachová temnota vyjde až v roce 2025! Doufám, že to alespoň bude hned v lednu.

Hodnocení: 90 %

Anotace:

PILÍŘE, PŘEDCHŮDCI I VĚČNÝ DÉŠŤ. PROŽIJTE SI SVŮJ SEVERNÍ DEN… Před dvěma sty lety lidé uprchli z Kontinentu a usadili se na nehostinném ostrově Nordtag přezdívaném Severní den. Na troskách opuštěných skulptur postupně vybudovali nová města, aniž by cokoli tušili o stále funkčních mechanických konstruktech i jejich záhadných tvůrcích.

To vše se má nyní změnit. Julius Birma, prospektor s dluhy a složitou minulostí, přijímá riskantní zakázku doručit neznámému klientovi šifrovanou depeši. Na jiném místě prchá Hana Polach z okovů zlaté klece despotického muže. Pokud se jí to ale má podařit, musí spáchat ten nejhorší zločin. A Vicram Bagley, hlava zločineckého Syndikátu, uzavřel smlouvu, která může zapříčinit pád celého Nordtagu.

Do toho všeho se z nebe spouští nekonečný déšť a spolu s ním přicházejí ti, které dosud nikdo nespatřil. A hlavně – nikdy spatřit neměl.

Informace:

Vydáno: 2024, Mystery Press
Počet stran: 400
Ilustrace/foto: Martin Stehlík
Autor obálky: Martin Stehlík
Vazba knihy: pevná / vázaná
Forma: kniha
ISBN: 978-80-7588-637-8

Další recenze a ukázky z knih najdete na:Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz