Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vražedná Černá smečka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se souhlasem Fobos

Na pulty knihkupectví se právě chystá druhý díl série Tobiášův řád Františka Kotlety Černá luna. Proč si tedy nepřipomenout, jaká byla Černá smečka.

Článek

František Kotleta
Černá smečka
Fobos 2023

Filip Aksamit je zřízenec Tobiášova řádu. V praxi to znamená, že je lovcem démonů, které po chycení expeduje do Důchoďáku pro déčka, což rozhodně není zařízení pro přestárlé pracovníky nebo účinkující dětského programu ČT. Je to poměrně neútulné místo, kde tráví život lidé posedlí démony, nebo lépe, démoni v tělech posedlých lidí. A mají to tam na doživotí, do konce života.

Kdo sáhl po knize Černá smečka, tak chtěl dalšího Kotletu a milého Františka dostane v plné parádě hned od první stránky. Je jasné, že Filip bude sympaťák a v hloubi duše rozhodně dobrák od kosti, i když barmanka Andrea pro něj má od začátku jen ta nejvulgárnější jména. Takový prač*rák je pak vyloženě třešinka na dortu. Ale pokud by vám někdo, jako třeba Filip, zabránil před lety zabít jednu démonskou rajdu, budete mít pro Andreu určitě pochopení.

František Kotleta, zcela nepřekvapivě, představuje svět, který má jasně daná pravidla, ve kterých se jeho hrdinové pohybují. A celý ten svět má poskládaný z precizností mozkového chirurga. Stejně plynule funguje akční stránka věci, a akcí rozhodně nešetří. Místy se jí dostává i oné zběsilosti, o které se zmiňuje anotace. Pokud je někde použit vulgarismus, má svůj účel. Stejně jako sex, kterého rozhodně není málo. A z podstaty fungování jeho světa, o které se nebudu zmiňovat, má v téhle knize sex nepopiratelné a nezastupitelné místo, jako snad v žádné jiné žánrové knize. Spousta smrti a brutalita pak k takovému příběhu musí patřit. Nelze ani zpochybnit tempo příběhu. Navíc děj neběží úplně přímočaře a dočkáme se tak několika nečekaných zvratů a odhalení. Takže samá pozitiva a sociální jistoty.

Kapitolou samu pro sebe pak jsou očekávatelné a čtenáři jistě i očekávané narážky na reálie a postavy našeho běžného života. A jejich seznam by byl zatraceně dlouhý. Jen namátkou si tak svou pikosekundu slávy v Kotletově stínu užije seriál Ulice, kapela Kryštof, Helena Vondráčková, Agáta Hanychová, Dominik Duka nebo premiér Fico. A dojde i na Brno, jak jinak. Čtenáře tak čeká přehršel narážek, které vždy tnou do živého. František Kotleta tak nakládá všemu a všem a dávkuje odlehčení s fortelem zkušeného střelmistra.

Černá smečka je prostě Kotletovka, jak se patří. Anotace rozhodně nelže, když čtenáře vybízí, aby se vydal na zběsilou jízdu plnou démonů, drsných hlášek, sexu a nekončící akce. Všeho se mu dostane měrou vrchovatou, navíc opepřenou říznou ironií a sarkasmem. Bylo by škoda, aby se Filip Aksamit nebo jiný hrdina do tohoto universa nevrátil.

Hodnocení: 90 %

Anotace:

Když je vaše matka démonská rajda, kariéra lovce démonů, potírače všech temných sil a jiného nepřirozeného blivajzu nebývá první profesní volbou. Své o tom ví Filip Aksamit, který poznal skutečnou válku s démony a nebojí se říci, že je ve svém oboru profesionál. A nyní je povolán zpět do Prahy. Je čas připravit se na lov, který naposledy proběhl za druhé světové války. Ale zdá se, že pravidla se budou měnit v průběhu hry.

František Kotleta se vrací ke svým kořenům. Vydejte se na zběsilou jízdu plnou démonů, drsných hlášek, sexu a nekončící akce.

Informace:

Vydáno: 2023, Fobos
Počet stran: 392
Jazyk vydání: český
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-277-4113-7

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz