Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kultovní jídlo, které Čechy nikdy neomrzí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrick-Emil Zörner (Paddy) / WIKIMEDIA COMMONS / Public domain

Smažený sýr, české národní jídlo. Odkud k nám „smažák“ přišel a jak ho správně udělat doma?

Už dávno neplatí, že národním jídlem Čechů je knedlo-vepřo-zelo, svíčková, nebo bramborový salát s řízkem.

Článek

Třeba takovou svíčkovou na smetaně mohou za české národní jídlo považovat pouze cizinci, kteří se v našich hospodách ještě nestačili pořádně rozkoukat. Jinak by i oni poznali, že pomyslné první místo na stupni vítězů už několik desetiletí v Česku obsadil smažený sýr s brambory a tatarkou, jedním slovem - „smažák“.

Tento fakt kuchařům mnoha restaurací a hospod natolik drásá jejich srdce (a stavovskou čest), že když se vrátí číšník z placu s hromadnou objednávkou na smažák, nejraději by zahodili vařečku v ruce a šli dělat nějakou rozmanitější práci.

Nikdo asi nepochybuje o tom, z jaké země k nám přišel takový řízek. Konečně, v mnoha menu má přívlastek „Vídeňský“, a asi by se nenašel nikdo, kdo by chtěl tvrdit, že Vídeň je hlavním městem Brazílie. No ale kde je původ u nás tak veleoblíbeného smažáku?

Sýr jako pochutina je starý zhruba 8 tisíc let . Do Evropy ho přivezli poutníci z Asie, ještě před vznikem Říše římské. Vůbec poprvé se ale sýr v usmaženém stavu objevil v Egyptě. Přesto se často tvrdí, tedy tvrdí to hlavně Italové, že smažený sýr má svůj původ u nich už od středověku. Tehdy byl smažák konzumován hlavně na území severní Itálie. Odtud se dostal do Rakousko-Uherska, kde se stal oblíbeným levným jídlem mnoha lidí. Smažený sýr se stal později populárním i v Československu v druhé polovině minulého století. Na smaženém sýru si pochutnával i T.G. Masaryk nebo král komiků, Vlasta Burian.

No a jak si doma udělat smažák, aby nebyl tvrdý jako podešev, a nebo naopak nepřipomínal tekutý pudink? Osobně mám rád sýr měkký, pěkně se táhnoucí mezi vidličkou a talířem: Ale jak toho dosáhnout?

Klíčové jsou tři faktory. Prvním, nejdůležitějším, je správná volba sýru. Měl by být poněkud tučnější, nemělo by jít o nízkoprocentní sýr. Druhým je správná teplota oleje, měl by být rozpálený, ale ne přehřátý. Konečně zatřetí, nejdůležitější roli hraje čas a způsob smažení. Pro získání perfektního smažáku je potřeba sýr smažit krátce z obou stran, aby zůstal uvnitř vláčný.

Tak, a teď mne omluvte, musím rychle končit - dostal jsem strašnou chuť na smažák. Jen nevím, jestli mám doma strouhanku. No to by byl fakt malér!

PS: Máte nějaký vlastní návod, jak docílit skvělého smažáku? Podělte se o své zkušenosti pod článkem v diskuzi.

Anketa

Jíte smažený sýr?
ano, dost často
12,8 %
ano, občas
79,8 %
ne, smažák nejím
7,4 %
Celkem hlasovalo 94 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz