Článek
Česká gastronomie už dávno není pouze o svíčkové, guláši, či o vepřovém mase s knedlíkem a zelím. S tím jak se nám po roce 1989 otevřel svět, začali jsme se více zajímat o jídla z různých kultur. Velice populární se u nás stala asijská kuchyně, a kdo by si nepamatoval doby, kdy se v každé restauraci nabízelo oblíbené čínské kuřecí kung-pao. Časem se u nás stalo oblíbené i japonské sushi (sushi v japonštině znamená „kyselá chuť“)
Osobně si pamatuji ještě na dobu, kdy jsem se krátce po revoluci ostýchal zakoupit u stánku pizzu, protože jsem se obával toho, že zvolím špatnou výslovnost; a také mi přišlo poněkud žinantní pojídat „langoše“, který k nám dorazil z Maďarska, když ve vládě seděl ministr vnitra téhož jména. No řekněte, kdo by pojídal ministra? Jedl někdy někdo třeba Zápotockého nebo Husáka? Raději jsem si dával párek v rohlíku. (I když také se mi párkrát podařilo přát si „rohlík v párku“). Hot-dog, původem z Ameriky :)
Ale zpět k české gastronomii. Dnes je směsicí tradičních českých pokrmů a současně vlivů ze všech možných koutů světa. Například v moderních bistrech si můžeme dopřávat dobroty mexické kuchyně. Ale je čas přejít k zábavnému kvízu.
Tento znalostní kvíz obsahuje otázky typu: „víš, co je to mascarpone?“
Máš na výběr ze tří možností:
- tvarohová zmrzlina
- studený puding se šlehačkou
- jemný sýr vyrobený ze smetany
Kvíz obsahuje deset otázek. Pět a méně správných odpovědí je na pováženou, šest až devět svědčí o tvém velkém zájmu o gastronomii. A deset? Nesedí náhodou za klávesnicí gurmán a velmistr české kuchyně Zdeněk Pohlreich?
Tak pojďme na to: spustit kvíz „O jaké jídlo jde?“
Všechny kvízy si pak můžeš prohlédnout zde