Hlavní obsah

Psí uličky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Průchodní ulice v Brně kdysi sloužila jako „psí ulička“. Pohled k Masarykově třídě

Psí uličky byly vybudovány ve všech starých městech a obcích, a možná že nějakou máte i ve svém okolí

Článek

Při budování středověkých měst, které ještě neměly důmyslné systémy kanalizací a stok, se muselo pamatovat na to, jakým způsobem se z nich bude odvádět dešťová a splašková voda. Jednotlivá obydlí se proto stavěla na prudších nebo mírnějších svazích, a samospád pak zaručoval její povrchový odtok.

S tím jak města rostla a v zástavbě vznikaly dlouhé domovní bloky, vyvstal problém jak nahromaděnou vodu odvádět ještě efektivněji. K tomu měly sloužit tzv. „psí uličky“ .

Jednalo se původně o uzounké otevřené ulice, které vedly domovními bloky. Dnes se do nich zpravidla vstupuje průchody, které vznikly dodatečnou zástavbou sousedících domů ve vrchních patrech.

Jedna z takových uliček, i když v hodně pozměněném stavu, se zachovala v Brně mezi ulicemi Radnickou a Masarykovou. Jde o krátkou Průchodní ulici, která vede od portálu Staré radnice kolmo na ulici Masarykovu.

Foto: Lukáš Malý / WIKIMEDIA COMMONS /Public domain

Psí ulička, dnes ulice Průchodní - pohled ke Staré radnici

Dříve ji obývala městská chudina, a možná zde sídlili i ševci, proto její dřívější název byl Ševcovská.

Podobné uličky byly vybudovány ve všech starých městech a obcích, a je dost pravděpodobné, že možná nějakou máte i ve svém okolí.

Anketa

Slyšeli jste někdy o "psích uličkách"?
ano
0 %
ne
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz