Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ignorace zákonů: Hospodský dým a černý kouř z komínů nezmizel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NoblePrime / PIXABAY.COM / Public domain

Opravdu se v hospodách na venkově nekouří?

Kdyby existovala soutěž o co největší pach ze směsice přepáleného oleje a cigaretového kouře, naše hospoda by v ní s přehledem vyhrála mistrovství světa.

Článek

Někdy mám pocit, že veškerá kontrola dodržování vyhlášek, předpisů a zákonů se odehrává a končí na našich silnicích. Co se děje mimo ně, není pro naši policii a různé kontrolní orgány až tak zajímavé.

Tak třeba už sedm let (od 31. května 2017) tu máme zákonem daný úplný zákaz kouření v restauracích, barech, sportovištích anebo v zábavních podnicích. Zkuste se ale podívat, jak se tento zákon dodržuje v praxi na venkově. Na vesnicích, ve kterých je pouze jedna hospoda.

Třeba v té naší se zpočátku nekouřilo, kdo si chtěl zapálit, musel jít ven na chodník před hospodu. Tato doba ovšem vydržela pouze od května do začátku hokejové sezóny. Už od prvního zápasu nebylo pro hustý dým, vznášející se v úrovni očí, vidět na hokejisty, natož na puk létající po ledě.

Foto: PrompterMalaya / Pixabay.com / Public domain

Kdyby existovala soutěž o co největší pach z přepáleného oleje a cigaretového kouře, naše hospoda by v ní s přehledem vyhrála mistrovství světa.

Přitom pro provozovatele hospody platí, že pokud nevyzve kuřáka, aby přestal kouřit anebo ať opustí prostor hospody, tak mu hrozí pokuta až 50 000 Kč. Zákaz nikdo nekontroluje, a tak se hospodští přestali bát pokut. Tím pádem otrnulo i kuřákům.

Už druhým rokem, od citelného zdražení cen energií, se pak naše vesnice od podzimu halí do smradlavého dýmu. Podle zápachu kouře padajícího ze střech do ulic naší vísky lze rozeznat, kdo si právě přitopil lakovaným dřevem, a kdo starými botami s gumovou podrážkou. Někteří do svých kotlů hází sofistikovanější palivo – PET láhve, naplněné vyjetým motorovým olejem a dřevěnými pilinami.

Foto: FotoEmotions / Pixabay.com / Public domain

dým ze střech, sousedé, já vám zatopím!

Když večer kolem desáté při posledním venčení obou miláčků míjím růžek naší hospody, dostává se mi pravidelně do nozder notná dávka směsice cigaretového smradu z hospodských ventilátorů a  štiplavého pachu z komínů, která vytváří naše specifické vesnické aroma.

Jsem opravdu zvědav, jak bude postihováno používání kotlů 1. a 2. emisní třídy (jde hlavně o kotle na uhlí, případně na dřevo), které je od letošního 1. září zakázáno. Obávám se, že to se zákazem používání těchto kotlů dopadne úplně stejně, jako s tím nekouřením/kouřením v českých hospodách. Přitom kdo bude používat nevyhovující kotel i po 1. září 2024, riskuje opakované uložení pokuty až do výše 50 000 Kč. Kdo by ale takového paliče nahlásil, že. Ještě se tak začít hádat se sousedem, když máme domky vedle sebe, a dostat ve vesnici nálepku obecního práskače.

Shrnuto: máme zákony, které vypadají hezky na papíře, ale v mnoha vesnicích, typicky s jednou hospodou, se nedodržují. Máme předpisy na kotle, ale stejně se vesnice noří do smradlavého smogu. Ptám se tedy: k čemu máme zákony, jejichž dodržování se nekontroluje, a porušování netrestá?

Zkuste napsat do diskuze, jak to u vás vypadá s dodržováním zákazů kouření v hospodách, hlavně v menších obcích a vesnicích, abych měl srovnání s tou naší vesničkou, malou, hezkou, střediskovou.

Anketa

Dodržuje se u vás zákaz kouření v hospodách?
ano
75 %
spíš ano
0 %
spíš ne
0 %
ne
25 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Zdroje:

WIKIPEDIE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz