Hlavní obsah
Lidé a společnost

Z historie druhé největší kostnice v Evropě. Víte, že ji najdete u nás?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Kostnice u sv. Jakuba v Brně je druhou největší v Evropě. Počtem lidských ostatků ji předčí pouze kostnice v Paříži

Kostnice v podzemí kostela sv. Jakuba vznikla v první polovině 17. století. Nalézá se v centru Brna poblíž náměstí svobody.

Článek

U kostela svatého Jakuba sice existoval již od počátku XIII. století hřbitov, jeho kapacita ale s růstem města, tehdy sevřeného středověkými hradbami, brzy přestávala stačit. Proto se při pohřbívání přešlo na tzv. „výměnný systém pohřbívání“. Ten spočíval v tom, že po desíti, dvanácti letech se ostatky zemřelého vyzvedly ze země, poté byly uloženy do kostnice, a do původního hrobu byl uložen další zemřelý.

V roce 1789 byl v rámci josefínských reforem hřbitov u Jakuba z hygienických důvodů zrušen. Ze stejného důvodu byl zrušen i hřbitov v sousedství katedrály sv. Petra a Pavla. Kosti z těchto hřbitovů byly uloženy do kostnice u Jakuba. V kostnici se tak nachází ostatky více než 50 000 zemřelých. Jsou zde pochovány ostatky obětí středověkých morových ran, ale i ostatky obětí z doby obléhání Brna Švédy.

Někdy okolo roku 1747 za vlády Marie Terezie byla kostnice zcela zaplněna, a tak bylo vstupní schodiště z prostor kostela do podzemí uzavřeno velkou kamennou deskou s latinským nápisem. Časem se na existenci kostnice úplně zapomnělo, byť její klenby ležely necelé dva metry pod úrovní frekventované Rašínovy třídy.

K objevení kostnice došlo až v roce 2001, kdy se prováděly úpravy Jakubského náměstí a přilehlých ulic. V té souvislosti zde probíhal i archeologický průzkum. Pro veřejnost byla kostnice otevřena o jedenáct let později, v roce 2012. (MAPY.CZ)

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Rekonstrukce Rašínovy ulice v r. 2001

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Dříve se tu pohřbívalo. Dnes tu jezdí šaliny.

Na horním snímku je odkryta jedna z vápenických pecí ze 13. století, která se časem stala hrobem několika lidí.

Při revitalizaci kostnice byly vytaženy a očištěny všechny ostatky, aby se zamezilo jejich postupnému rozpadu. Kromě kostí lze v kostnici spatřit také různé náhrobní kameny a staré mince. Kostnice, kterou najdete pod kostelem sv. Jakuba, je pietním místem s mystickou atmosférou a určitě stojí za to ji navštívit.

Otevírací doba a ceny vstupenek viz oficiální stránky kostnice

Anketa

Věděli jste o existenci kostnice u sv. Jakuba?
ano
66,7 %
ne
33,3 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Zdroje:

Závěrečná práce Bc. Barbora Roučková, DiS (MUNI) - Kostnice pod kostelem sv. Jakuba

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kostel sv. Jakuba (Brno)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz